Τους φρύνους και τις σαλαμάνδρες επηρεάζει η κλιματική αλλαγή, επιφέροντας αλλαγές στον κύκλο αναπαραγωγής τους, όπως παρατήρησαν για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις τους κάποια είδη των αμφιβίων αυτών αναπαράγονται πλέον αργότερα το φθινόπωρο και άλλα νωρίτερα το χειμώνα.

Τα ευρήματά τους προστίθενται στις αυξανόμενες ενδείξεις για τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στα ζώα. Άλλες μελέτες έχουν καταγράψει αλλαγή στη συμπεριφορά των πουλιών στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, τα οποία μετακινούνται βορειότερα καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Ο επικεφαλής της έρευνας Μπράιαν Τόντ και οι συνεργάτες του έστησαν ένα δίχτυ γύρω από ένας υδροβιότοπο στη Νότια Καρολίνα πριν από 30 χρόνια (!) και κατέγραφαν τα είδη των ζώων που έφταναν και έφευγαν. 

«αναλύσαμε στοιχεία 30 ετών για το χρόνο αναπαραγωγής 10 ειδών αμφιβίων και βρήκαμε τις πρώτες ενδείξεις καθυστερημένης αναπαραγωγής που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Καταγράψαμε επίσης αναπαραγωγή νωρίτερα για δύο είδη. Ο ρυθμός αλλαγής του χρόνου αναπαραγωγής που αποτυπώσαμε είναι μεταξύ των ταχύτερων που έχουν αναφερθεί ποτέ στην οικολογική παρατήρηση», αναφέρουν στην έρευνά τους.

Οι αλλαγές συμπίπτουν με την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο μέσα σε μία νύχτα, στη συγκεκριμένη περιοχή.