Συναγερμός έχει σημάνει στην νήσο Σάο Ζόρζε, στο αρχιπέλαγος των Αζορών, καθώς τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται συνέχεια σεισμοί, οι οποίοι ενδέχεται να δώσουν μια τεράστια έκρηξη ηφαιστείου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως αναφέρει το Reuters, μόνο μέσα σε 11 μέρες έχουν γίνει πάνω από 20.000 σεισμοί κοντά στα 3,3 Ρίχτερ, ενώ με βάση το σεισμο-ηφαιστειακό κέντρο επιτήρησης CIVISA, οι σεισμικές δονήσεις ενδέχεται να προοιωνίζουν μια ηφαιστειακή έκρηξη για πρώτη φορά από το 1808 ή έναν ισχυρό σεισμό. Μάλιστα, ο ειδικοί προειδοποίησαν ότι η ηφαιστειακή νήσος Σάο Ζόρζε θα μπορούσε να καταγράψει μια έκρηξη όπως εκείνη στην ισπανική Λα Πάλμα, η οποία κατέστρεψε χιλιάδες ιδιοκτησίες και καλλιέργειες σε 85 ημέρες.

Μέχρι στιγμής, οι πιο ηλικιωμένοι κάτοικοι και εκείνοι με προβλήματα κινητικότητας έχουν απομακρυνθεί από τη Βέλας, την κοινότητα όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι σεισμοί και πολλοί ντόπιοι έχουν φύγει από το νησί εξαιτίας του φόβου.

«Το μέγεθος των σεισμών έχει μειωθεί ελαφρώς… όμως ο πληθυσμός πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση, δεν θα πρέπει να χαλαρώσει», είπε χαρακτηριστικά ο Εντουάρντο Φαρίας, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας των Αζορών.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, η ξαφνική αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στο Σάο Ζόρζε θυμίζει τους σεισμούς που είχαν καταγραφεί πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα πέρυσι, περίπου 1.400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Αζορών. Οι ειδικοί στο Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων Involcan, που παρακολούθησαν την έκρηξη του Λα Πάλμα, ανέφεραν πως περίπου 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάβας θα μπορούσαν να ξεχυθούν στο Σάο Ζόρζε, στην περίπτωση μιας έκρηξης, όμως παρόλα αυτά συνέστησαν ψυχραιμία στους 8.400 κατοίκους του Σάο Ζόρζε.