Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα επισημαίνουν ότι ο υδράργυρος επηρεάζει το ενδοκρινές σύστημα πολλών ζώων. Στη περίπτωση των αρσενικών υδρόβιων πτηνών το τοξικό υγρό μέταλλο επηρεάζει την ισορροπία της τεστροστερόνης και της οιστραδόλης.

Η έρευνα έχει να κάνει με πληθυσμούς της αμερικανικής λευκής ιβίδας που ζουν στη Νότια Φλόριντα, περιοχή που έχει μολυνθεί από υδράργυρο που προέρχεται πιθανότατα από τη καύση σκουπιδιών.

Η ομάδα της έρευνας το 2005 μέτρησε τα επίπεδα υδραργύρου στο περιβάλλον της περιοχής και αφού συνέλεξε 160 νεοσσούς ιβίδας τους χώρισε σε 4 ομάδες. Οι 3 από αυτές εκτέθηκαν σε αυξανόμενα επίπεδα υδραργύρου και η τέταρτη δεν εκτέθηκε σε υδράργυρο.

Τα επόμενα τρία χρόνια, οι ερευνητές μετρούσαν τα επίπεδα και παρακολουθούσαν τη σεξουαλική συμπεριφορά του δείγματος. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση σε υδράργυρο τόσο μεγαλύτερη ήταν η τάση για σχηματισμό ζευγαριών αρσενικών ιβίδων.

Ο επικεφαλής της ομάδας ερευνών Δρ Φρέντερικ δήλωσε ότι «ο κόσμος θα διαβάσει για τη μελέτη και αμέσως θα εξάγει το συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που τρώνε υδράργυρο θα γίνουν γκέι. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτή η μελέτη δεν έχει τίποτα να πει επ’ αυτού».