Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων που έχει στην καθημερινότητά μας είναι πλέον εμφανέστατη. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που απειλούν την ίδια μας την ύπαρξη δεν είναι μία εικόνα από ένα δυστοπικό μέλλον αλλά μία αποτύπωση μιας απογοητευτικής πραγματικότητας στο εδώ και στο τώρα.

Άλλωστε ακόμα και εδώ στην Ελλάδα ζήσαμε στο πετσί μας τα τελευταία χρόνια τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης με φονικές καταστροφές από φωτιές και πλημμύρες. Είναι εξαιρετικά πρόσφατες και οι θύμησες από το κύμα καύσωνα του καλοκαιριού είναι ακόμα πολύ νωπές. Με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 44-45 βαθμούς Κελσίου, έκαναν την Ελλάδα να θυμίζει κλίβανο.

Ο αριθμός των ακραία θερμών ημερών στον κόσμο, με θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου, έχει διπλασιαστεί στην εποχή μας σε σχέση με τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που έκανε το BBC. Επιπλέον, οι καυτές μέρες συμβαίνουν πια σε περισσότερες περιοχές του πλανήτη από ό,τι στο παρελθόν, μια ακόμη ένδειξη για την κλιματική αλλαγή που πλέον λαμβάνει χαρακτηριστικά κρίσης, απειλώντας τόσο τον τρόπο ζωής πολλών ανθρώπων και την υγεία τους, όσο και το φυσικό περιβάλλον.

Όπως είναι κατανοητό οι συνθήκες που επικρατούν πλέον στις μεγαλουπόλεις είναι αποπνικτικές με ένα πλήθος παραγόντων να επηρεάζει την άνοδο της καθημερινής θερμοκρασίας. Με την έλλειψη πρασίνου και την υπερβολική χρήση κλιματιστικών σε συνδυασμό με τα αέρια από τις βιομηχανίες να έχουν την πρωτοκαθεδρία

Πώς μπορείς να δροσίσεις μια μητρόπολη όμως;

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι κατά την τελευταία δεκαετία οι μέγιστες θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1980-2009. Σε μερικές περιοχές (Ανατολική Ευρώπη, Νότια Αφρική, Βραζιλία καθώς και Νοτιοανατολική Ασία) η αύξηση στις μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασε τον ένα βαθμό, ενώ στην Αρκτική και στη Μέση Ανατολή τους δύο βαθμούς σε σχέση με τις παλαιότερες δεκαετίες.

Η πόλη Καράσι στο Πακιστάν με πληθυσμό τα 15 εκατομμύρια πλέον αντιμετωπίζει παρατεταμένες θερμοκρασίες που φτάνουν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Όπως αναφέρει ο ψυκτικός Αλί Ραζά Σας σε μίνι ντοκιμαντέρ του BBC «κλιματιστικά στην πόλη πλέον είναι εκατομμύρια». Και τοποθετημένα σε πολύ δύσκολα σημεία των κτηρίων κάνοντας την καθημερινότητά του εξαιρετικά δύσκολη.

Την τελευταία φορά που η πόλη είχε χτυπηθεί από κύμα καύσωνα είχε μετρήσει 1.200 νεκρούς! Η υπερβολική χρήση των κλιματιστικών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα που με την σειρά τους παράγονται από ορυκτά καύσιμα προκαλούν έναν φαύλο κύκλο που επηρεάζει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατ’ επέκταση την αύξηση της θερμοκρασίας.

Τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος όμως για να… δροσίσει μία μητρόπολη; Ο Ζαχζάντ Κουρεσί φτιάχνοντας μητροπολιτικά δάση προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όραμά του για ένα πιο δροσερό Καράσι. «Αν σε τρία χρόνια δημιουργήσουμε δάση σε όλη την επικράτεια της πόλης θα μπορέσουμε να ρίξουμε τη θερμοκρασία σημαντικά», σχολιάζει. Μέσα σε ένα δάσος η θερμοκρασία μπορεί να είναι μέχρι και 6 βαθμούς πιο χαμηλή από το υπόλοιπο περιβάλλον.

Ο επιχειρηματίας χρησιμοποιεί crowd funding για να μπορέσει να πραγματοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιό του. Το πλάνο του περιλαμβάνει την κατασκευή 25 μητροπολιτικών δασών. Ωστόσο αυτό που πρέπει να ξεπεράσει είναι τα εμπόδια που του βάζουν οι τοπικές αρχές.