Λιγότερες βροχές από το κανονικό και θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας, οι οποίες στη βορειοδυτική Ελλάδα προβλέπεται ότι θα φθάσουν και τον 1 βαθμό Κελσίου προβλέπονται για το φετινό φθινόπωρο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Όσον αφορά τη θερμοκρασία, το μοντέλο ECMWF, για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης προβλέπει υψηλότερες από τις κανονικές τιμές. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις, μέχρι και 1 βαθμό Κελσίου, εντοπίζονται στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, την Ιταλία, την Αδριατική και τα δυτικά και βόρεια Βαλκάνια. Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι θετικές αποκλίσεις μέχρι 1 βαθμό που εμφανίζονται στην Βαλτική και τη Σιβηρία.

Κανονικές τιμές εκτιμώνται για τις περιοχές που γειτνιάζουν με τον Ατλαντικό, όπως η Μεγ.Βρετανία, η Ιρλανδία και το δυτικό τμήμα της Γαλλίας, καθώς και για το μεγαλύτερο μέρος και της Σκανδιναβικής χερσονήσου και της Γερμανίας.

Χάρτες της ΕΜΥ για το φετινό φθινόπωρο

Και το multi-model συμφωνεί με την εικόνα του ECMWF, με εξαίρεση την περιοχή της Σκανδιναβικής χερσονήσου, που την εντάσσει στις περιοχές με θετική απόκλιση μέχρι 0,5 βαθμούς. Κατά την άποψή μας αυτή η εικόνα εξομάλυνσης είναι αναμενόμενη, καθόσον το multi-model αποτελεί σύνθεση κλιματικών μοντέλων.

Χάρτες της ΕΜΥ για τη θερμοκρασία το φετινό φθινόπωρο

Καθώς οι προγνώσεις αυτές αποτελούν μια μέση εικόνα του τριμήνου Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος 2021, το γεγονός ότι προβλέπονται γενικά θερμότερες συνθήκες, κυρίως στη νότια Ευρώπη, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ψυχρά μέτωπα και ψυχρότερες ημέρες κυρίως προς τα τέλη του φθινοπώρου. Σημαίνει απλώς, ότι τα ψυχρά μέτωπα ή οι εισβολές ψυχρότερων αερίων μαζών θα είναι λιγότερο συχνές.

Ποιες περιοχές θα πλήξει περισσότερο η ξηρασία

Από πλευράς υετού (βροχοπτώσεων), και τα δύο μοντέλα γενικά δεν εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Πάντως συμφωνούν για σχετικά ξηρότερες συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της νότιας Ευρώπης, με έμφαση στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου και τη βαλκανική χερσόνησο.

Αξίζει επίσης να παρατηρήσουμε τις σχετικά ξηρότερες συνθήκες, που εκτιμώνται, κυρίως από το multi-model, σε εκτεταμένη περιοχή του Ατλαντικού ωκεανού, περιοχή από την οποία προέρχονται τα συστήματα που επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σχετικά πιο βροχερή εμφανίζεται η περιοχή της Σκανδιναβικής χερσονήσου.

Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Συνοψίζοντας και εστιάζοντας στον Ελληνικό χώρο, και τα δύο μοντέλα εκτιμούν γενικά λιγότερες βροχές από το κανονικό και θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας, οι οποίες στη βορειοδυτική Ελλάδα προβλέπεται ότι θα φθάνουν και τον 1 βαθμό.

Επειδή, σε μεγάλο βαθμό, οι διεργασίες στην ατμόσφαιρα καθοδηγούνται από την κυκλοφορία στα 500hPa, παρατίθενται και οι προγνωστικοί χάρτες (ECMWF και C3Smulti–modelsystem) με τις αποκλίσεις των γεωδυναμικών υψών στο επίπεδο αυτό.

Οι θετικές αποκλίσεις των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, που προβλέπονται, τόσο από το ECMWF όσο και από το multi-model στην περιοχή της νοτίου Ευρώπης – Μεσογείου – Β. Αφρικής υποδηλώνουν την παρουσία υψηλών πιέσεων, που συνδέονται με θερμότερες αέριες μάζες στην χαμηλή τροπόσφαιρα και φυσικά αιτιολογούν τις σχετικά θερμότερες συνθήκες, που προβλέπονται στις περιοχές αυτές. Ανάλογα και οι θετικές αποκλίσεις των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, στην περιοχή της Σιβηρίας. Τέλος, η πρόβλεψη, κυρίως από το ECMWF, για σχεδόν κανονικές θερμοκρασίες της αέριας μάζας, στις βόρειες και κεντρικές ευρωπαϊκές περιοχές συνδέεται με την τυπική για την εποχή ατμοσφαιρική κυκλοφορία στα 500hPa που εκτιμά το κέντρο.

Στις προβλεπόμενες αποκλίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια (Mean Sea Level Pressure – MSLP), που παρατίθενται στη συνέχεια, τόσο το ECMWF όσο και το multi-model συμφωνούν για υψηλότερες πιέσεις στην περιοχή της κεντρικής – νότιας Ευρώπης – Μεσογείου – Β.Αφρικής. Επίσης θα πρέπει να παρατηρήσουμε τις θετικές αποκλίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.