Και επίσημα ο Νότιος Ωκεανός που βρίσκεται γύρω από την Ανταρκτική προστέθηκε με απόφαση του National Geographic στη λίστα με τους τέσσερις ωκεανούς που ήδη αναγνωρίζει, δηλαδή τους ωκεανούς του Ατλαντικού, του Ειρηνικού, του Ινδικού και της Αρκτικής.

Σύμφωνα με το livescience.com, αν και ο χαρακτηρισμός ως ξεχωριστός ωκεανός, για τα ψυχρά ύδατα γύρω από την παγωμένη νότια ήπειρο έχει προκύψει εδώ και 100 χρόνια σχεδόν και χρησιμοποιείται ευρέως από τους επιστήμονες, μέχρι τώρα δεν είχε γενική υποστήριξη.

Ωστόσο στην Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, που ήταν στις 8 Ιουνίου, το National Geographic ανακοίνωσε ότι πλέον θα χαρακτηρίζει τον Νότιο Ωκεανό ως τον πέμπτο ωκεανό στους χάρτες της Γης.

«Ο Νότιος Ωκεανός έχει αναγνωριστεί από καιρό από επιστήμονες, αλλά επειδή δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία διεθνώς, δεν το αναγνωρίσαμε επίσημα», δήλωσε ο επίσημος γεωγράφος της κοινότητας Alex Tait.

Η εξέλιξη αυτή έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εκπαίδευση καθώς όπως είπε: «Οι μαθητές μαθαίνουν πληροφορίες για τον κόσμο των ωκεανών. Εάν δεν συμπεριλάβετε τον Νότιο Ωκεανό, τότε δεν θα μάθετε τις ιδιαιτερότητές του και πόσο σημαντικός είναι».

Το National Geographic άρχισε να δημιουργεί χάρτες το 1915, αλλά είχε αναγνωρίσει επίσημα μόνο τέσσερις ωκεανούς, τους οποίους ορίζουν οι ηπείροι που τους συνορεύουν.