Μόνο εφησυχασμό δεν πρέπει να προκαλούν οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανά 24ωρο ειδικά στα Χανιά, όπου εμφανίζονται ελάχιστές ή μηδενικές, όπως την Τετάρτη (3/2) νέες μολύνσεις.

Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Flashnews.gr, από τις αναλύσεις των δειγματοληψιών (δύο ανά εβδομάδα) που γίνονται στα λύματα που καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΧ το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαπιστωθεί μια μικρή αύξηση του ιικού φορτίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η αύξηση αυτή κυμαίνεται στα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου και – προς το παρόν – δεν προκαλεί έντονη ανησυχία καθώς το ιικό φορτίο εμφανίζεται χαμηλό, αλλά σίγουρα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και είναι πιθανό η αύξηση αυτή να φανεί και στα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις επόμενες ημέρες.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις ίδιες αναλύσεις που γίνονται από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων εμφανίζεται στο Λασίθι και στο Ρέθυμνο, κάτι που ανταποκρίνεται και στην αύξηση των κρουσμάτων, ενώ μικρότερη είναι η αύξηση σε Ηράκλειο και Χανιά.

Στο μεταξύ, για την καλύτερη επεξεργασία και ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, εξετάζεται να υπάρχει μια συνεργασία τους συστήματος αναλύσεων των λυμάτων που γίνεται από ΔΕΥΑ της Κρήτης και την Ιατρική Σχολή, με αντίστοιχες διαδικασίες που διενεργούνται από τις ΔΕΥΑ Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

TAGS