Σε δραστική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στοχεύουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικάνικα δημοσιεύματα.

Ένα σημαντικό βήμα αναμένεται να κάνει η Ουάσινγκτον για τη μείωση των ρύπων. Στόχος της, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα αμερικάνικα ΜΜΕ, είναι να μειωθεί κατά 30% το CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) μέχρι το 2030.

Πάνω σε αυτό θα κινείται και το σχέδιο που πρόκειται να παρουσιάσει η αμερικάνικη κυβέρνηση, κάτι που θα αποτελέσει άκρως σημαντικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τους New York Times και τη Wall Street Journal, σήμερα πρόκειται να παρουσιαστεί πρόταση της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) για ρύθμιση που θα μειώνει κατά το ένα τρίτο την εκπομπή ρύπων από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Στόχος της αμερικάνικης κυβέρνησης είναι να υπερψηφιστεί η ρύθμιση μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Γι’ αυτό στο στόχαστρο θα μπουν οι πάνω από 600 μονάδες που χρησιμοποιούν γαιάνθρακα για την παραγωγή ρεύματος στις ΗΠΑ. Παράλληλα, θα προτείνουν σταδιακή στροφή στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια ή η εισαγωγή σε σύστημα «μόλυνσης με χρέωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που περάσει η πρόταση θα αλλάξει σημαντικά το ενεργειακό μοντέλο των ΗΠΑ. Οι New York Times τονίζουν ότι είναι σίγουρο ότι το σχέδιο θα προκαλέσει αντιδράσεις. Απόδειξη αυτού είναι ότι ήδη το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο υποστηρίζει πως το μέτρο θα επιβαρύνει το ΑΕΠ κατά 50 δισ. δολάρια ετησίως.