Έκκληση προς τους βουλευτές για την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τις ΑΠΕ απευθύνει ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ), ώστε το υπουργείο ΠΕΚΑ, το οποίο καταγγέλλουν για «αυθαιρεσίες, προχειρότητα και εχθρότητα προς τις ΑΠΕ», να αναγκαστεί να το αποσύρει.

Στην ανακοίνωσή του ο ΘΕΣΙΦ επισημαίνει:

«Ο Σύνδεσμός μας μετά την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του νέου νόμου για τις ΑΠΕ θεωρεί απολύτως απαραίτητο να φωνάξει προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτή τη φορά το ΥΠΕΚΑ κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του σε αυθαιρεσίες , προχειρότητα και εν τέλει εχθρότητα προς τις ΑΠΕ και ειδικότερα προς τους επιχειρηματίες Φ/Β Παραγωγούς.

Παραθέτουμε κατωτέρω τα κυριότερα ατοπήματα του νέου αυτού πονήματος του υπουργείου.

1. Η χαριστική τροποποίηση στο νομοσχέδιο υπέρ των οικιακών και αγροτικών παραγωγών με προφανές και μοναδικό κριτήριο το πολιτικό όφελος γίνεται πραγματικότητα και μάλιστα με τον πιο επώδυνο για όλους τους υπολοίπους τρόπο. Χωρίς να αναφέρονται επιστημονικά και τεχνοκρατικά κριτήρια που να εξηγούν οποιαδήποτε διαφοροποίηση η εξαίρεση επενδύσεων στην παραμετροποίηση των FIT η αλλού προχωρεί το ΥΠΕΚΑ ανερυθρίαστα στη προσφιλή του μέθοδο της χειραγώγησης των αριθμών.

2. Η επαχθέστερη σε σχέση με το σχέδιο της διαβούλευσης παραλλαγή που προβλέπει μεσοσταθμικό κούρεμα των επαγγελματικών Φ/Β αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ξεπερνά κάθε όριο σοβαρότητας ,εάν υπάρχει ακόμη τέτοιο που να μην έχει υπερβεί το ΥΠΕΚΑ.

3. Η ομοίως επαχθέστερη σε σχέση με το σχέδιο της διαβούλευσης παραλλαγή που προβλέπει αύξηση σε πολλές περιπτώσεις του ζητούμενου πιστωτικού τιμολογίου του 2013, φτάνοντας και στο ποσοστό του 40%.

4. Η πενταετής παράταση που μας δίδεται ως αντισταθμιστικό όφελος για την χορήγηση της έκπτωσης του 2013, εξακολουθεί να προβλέπει την πενιχρή και πιθανόν ζημιογόνο αποζημίωση των 80 ευρώ/MWh παρά την έντονη αντίθεση όλων των εμπλεκομένων παραγωγών κατά τη πρόσφατη διαβούλευση.

Δεν επιθυμούμε να μακρηγορήσουμε γιατί το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή δεν αντέχει σε κριτική καθώς οι συντάκτες του είναι και επιστημονικά αστοιχείωτοι και εκδήλως κακόβουλοι.

Θέλουμε να ζητήσουμε από τα μέλη του Κοινοβουλίου με τη σθεναρή τους αντίσταση να αναγκάσουν το υπουργείο να αναδιπλωθεί και να αποσύρει τα παραπάνω ατοπήματα, που βάλλουν ευθέως το Σύνταγμα και το Κράτος δικαίου».