Αμερικανοί παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν έναν ασυνήθιστο μεγαλόσωμο δεινόσαυρο που το ονόμασαν «κοτόπουλο από την κόλαση». Ο «περίεργος δεινόσαυρος που ζούσε 66 εκατ. χρόνια πριν, είχε τεράστιο ράμφος πουλιού, κεφάλι κοτόπουλου με οστέινο λοφίο, ψηλά πόδια, μακριά ουρά σαύρας, αλλά ταυτόχρονα διέθετε μακριά κοφτερά νύχια.

Ο δεινόσαυρος φέρει την ονομασία Anzu wyliei που ζούσε στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία και είχε μήκος 3,5 μέτρος, ύψος ζύγιζε από 200 έως 300 κιλά.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Γιούτα και των μουσείων φυσικής ιστορίας Κάρνεγκι και Σμιθσόνιαν, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Ματ Λαμάνα, δήλωσαν ότι το εν λόγω πλάσμα «πρέπει να ήταν τόσο τρομακτικό, όσο και εξωφρενικό στην όψη. Ήταν πραγματικά παράξενο, ακόμα και για τα δεδομένα των δεινοσαύρων. Δεν έμοιαζε με την εικόνα που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν για τους δεινόσαυρους».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν στη Βόρεια και στη Νότια Ντακότα τρεις απολιθωμένους σκελετούς του εν λόγω δεινόσαυρου. Ο τρομακτικός αυτός δεινόσαυρος έζησε λίγο πριν εξαφανιστούν οι δεινόσαυροι, όταν -κατά πάσα πιθανότητα – ένας μεγάλος αστεροειδής έπληξε την κεντρική Αμερική πριν από 65 εκατ. χρόνια.

Ήταν μάλλον παμφάγος, δηλαδή τόσο σαρκοφάγος όσο και φυτοφάγος, τριγυρνώντας σε ζεστές και υγρές πεδιάδες γεμάτες ποτάμια και βάλτους, πιθανώς δίπλα – δίπλα με γνωστούς δεινόσαυρους όπως ο τρομερός Τυρανόσαυρος, ο Τρικεράτωψ και άλλοι.

Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι τα πουλιά προήλθαν από δεινόσαυρους με φτερά. Τα αρχαιότερα γνωστά πουλιά έχουν ηλικία περίπου 150 εκατ. ετών.

(Φωτογραφία αρχείου)