Σε σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με το μέλλον των ΑΠΕ και του άνθρακα, προχώρησε ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA). Μεταξύ αυτών, διαπίστωσε ότι το 56% της νέας εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ που προστέθηκε πέρσι, είχε χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τις μονάδες παραγωγής άνθρακα.

Σύμφωνα με τις νέες τάσεις, όπως αναφέρει το worldenergynews.gr, ενισχύεται η θεωρία περί κατάργησης του άνθρακα και στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι τα νέα φωτοβολταϊκά και η χερσαία αιολική ενέργεια κοστίζουν λιγότερο από το να διατηρούν σε λειτουργία πολλές υπάρχουσες μονάδες άνθρακα.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο καμπής στην ενεργειακή μετάβαση. Οι ΑΠΕ είναι ολοένα και η φθηνότερη πηγή νέας ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας τεράστιες δυνατότητες για τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Πρόκειται για καθαρές, σταθερές και οικονομικά αποδοτικές και ελκυστικές επενδύσεις. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των εθνικών προσπαθειών για την επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την επιδημία COVID-19. Με τις σωστές πολιτικές, η μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μπορεί να μετατοπίσει τις αγορές και να συμβάλει σημαντικά στην πράσινη ανάκαμψη», σημείωσε ο Francesco La Camera.

Το κόστος για τις τεχνολογίες ηλιακής και αιολικής ενέργειας συνέχισε επίσης να μειώνεται από έτος σε έτος. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά μειώθηκε κατά 13% το 2019, φθάνοντας σε παγκόσμιο μέσο όρο 6,8 σεντ/kWh. Ο αέρας στην ξηρά και στην ξηρά μειώθηκε περίπου 9%, φθάνοντας τα 0,053 σεντ/ kWh και 0,1515 σεντ / kWh, αντίστοιχα.