Τους κολυμβητές και τους σέρφερς προειδοποίησαν οι αρχές της Χαβάης να αποφεύγουν τα νερά κοντά στη Χονολουλού μετά τη διαρροή 1.400 τόνων μελάσας στη θάλασσα, που είχε αποτέλεσμα να πεθάνουν χιλιάδες ψάρια και να προσελκύσουν καρχαρίες στην περιοχή.

Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν πεθάνει τόσα πολλά ψάρια που η Υγειονομική Υπηρεσία της Χαβάης τριπλασίασε τις ομάδες που έχουν αναλάβει το καθάρισμα των ακτών. Τα τρία σκάφη που συμμετέχουν στην επιχείρηση έχουν απομακρύνει εκατοντάδες νεκρά ψάρια και αναμένεται ότι θα μαζέψουν πολλές χιλιάδες ακόμη.

Μια καφετιά κηλίδα είχε εντοπιστεί την Δευτέρα το λιμάνι της Χονολουλούς και στο Κίχι Λαγκούν, μετά τον απόπλου ενός φορτηγού πλοίου που φόρτωνε μελάσα στο Γουέστ Κόουστ. Την Τρίτη διαπιστώθηκε ότι υπήρχε διαρροή σε έναν αγωγό με τον οποίο μεταφερόταν η γλυκιά, κολλώδης ουσία, στα πλοία της εταιρείας Μέιτσον Ναβιγκέισον Κόμπανι. Η εταιρεία δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει το θέμα.

«Αν και η μελάσα δεν είναι βλαβερή για την υγεία των ανθρώπων, μολύνει τα νερά με αποτέλεσμα να πεθαίνουν τα ψάρια, κάτι που θα μπορούσε να προσελκύσει αρπακτικά όπως καρχαρίες, μπαρακούντα και χέλια», προειδοποίησαν οι υπηρεσίες υγείας.

Ένας άλλος κίνδυνος που θέτει η διαρροή αυτού του υποπροϊόντος από την επεξεργασία των ζαχαροκάλαμων είναι «η ασυνήθιστη αύξηση των φυκιών».

Στις παραλίες έχουν τοποθετηθεί πινακίδες που προειδοποιούν τους κατοίκους και τους τουρίστες να μην μπαίνουν στη θάλασσα και να μην καταναλώνουν τα νεκρά ψάρια