Κατακόρυφη αύξηση σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στις εξαγωγές ελληνικών ανθέων, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να τις υποστηρίξει ακόμα περισσότερο.

«Στον κλάδο της ανθοκομίας δημιουργήσαμε πολλά σχέδια βελτίωσης, προκειμένου να υποστηριχθεί η παραγωγική, αλλά και η μεταποιητική τους διεργασία, ώστε να προχωρήσουμε και στα παρακάτω βήματα, δηλαδή στην ενίσχυση των εξαγωγών. Θέλω να πιστεύω ότι η ελληνική ανθοκομία θα πάει πάρα πολύ καλά το επόμενο διάστημα και το υπουργείο θα είναι στο πλευρό των παραγωγών ανθοκομικών φυτών αλλά και των πρωτοπόρων συνεργατικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο», σημείωσε ο κ.Τσαυτάρης, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα τον Ανθοκομικό Συνεταιρισμό Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Νήσων και την Ανθαγορά του Συνεταιρισμού, στη Νέα Αγχίαλο Θεσσαλονίκης.

Συνοδευόμενος από το πρόεδρο του Ανθοκομικού Συνεταιρισμού, Γεώργιο Πλαστήρα και παραγωγούς- μέλη της συνεταιριστικής οργάνωσης, ο κ. Τσαυράρης ξεναγήθηκε στους χώρους της ανθαγοράς και στο δημοπρατήριο ανθοκομικών φυτών, που αποτελεί πρότυπη επένδυση στο χώρο της ανθοκομίας για την Ελλάδα, με σημαντική παρουσία τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού, κυρίως των Βαλκανίων.

Ο εν λόγω ανθοκομικός συνεταιρισμός είναι από τους πρώτους στη χώρα, που λειτουργούν με καινούριο καταστατικό βάσει του Ν.4015/2011 (νέο θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς). Αποτελείται από 20 παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι προμηθεύουν την Ανθαγορά με προϊόντα που ο ίδιοι παράγουν και τα διαθέτουν στην αγορά μέσω του Δημοπρατηρίου σε τιμές χονδρικής, χωρίς τη ύπαρξη μεσαζόντων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Τα προϊόντα ανθοκομίας που παράγουν τα μέλη του Ανθοκομικού Συνεταιρισμού είναι ανθοκομικά φυτά εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, δρεπτά φυτά (δηλαδή φυτά που προορίζονται για καλλωπιστικές ανθοδέσμες), καθώς και αρωματικά φυτά.

Κατά τη συνάντησή τους με τον κ.Τσαυτάρη, οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού επεσήμαναν ότι η λειτουργία της Ανθαγοράς και του Δημοπρατηρίου είναι ικανοποιητική και οικονομικά, δεδομένης της κρίσης, ενώ μέρος των πωλήσεών τους έχει εξαγωγικό χαρακτήρα αφού τα προϊόντα προωθούνται στις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Από την πλευρά του ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στη σημαντική παρουσία της εν λόγω συνεταιριστικής οργάνωσης στον κλάδο της ελληνικής ανθοκομίας, επισημαίνοντας παράλληλα τις στοχευμένες υποστηρικτικές δράσεις του ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση της ποιότητας και της εξωστρέφειας και στα ανθοκομικά προϊόντα.