Εμείς οι άνθρωποι θεωρούμε αυτάρεσκα το είδος μας ως κορωνίδα της δημιουργίας, ό,τι τελειότερο έχει φτιαχτεί σε επίπεδο έμβιου οργανισμού.

Μόνο που κάποιες φορές αποδεικνύεται πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Και το τελευταίο χτύπημα ήρθε από δύο είδη πιθήκου, τον καπουτσίνο και τον μακάκο, που σε όρους επίλυσης προβλημάτων τα δύο πρωτεύοντα βρήκαν νέες και αποδοτικότερες λύσεις εκεί που οι άνθρωποι κόλλησαν!

Αυτό μας λέει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Scientific Reports» και έβαλε απέναντι 56 ανθρώπους σε 29 πιθήκους (7 μακάκους και 22 καπουτσίνους) σε έναν απλό γρίφο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Το πρόβλημα καλούσε κάποια στιγμή σε λίγη δημιουργική σκέψη, να βρεις δηλαδή έναν αποδοτικότερο τρόπο να παρακάμψεις το πρόβλημα και να λύσεις τον γρίφο ώστε να πάρεις την ανταμοιβή. Οι πίθηκοι δεν ξεγελάστηκαν από τον χειρισμό των ερευνητών και σε ποσοστό 70% ακολούθησαν την παράκαμψη την πρώτη μάλιστα φορά που παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Ποιο ήταν το αντίστοιχο ποσοστό των ανθρώπων που βρήκαν τη σωστή απάντηση την πρώτη φορά; Μόλις 1,7%!

Επιπλέον, όλοι μα όλοι οι πίθηκοι κατέληξαν στον σωστό χειρισμό ως την 8η φορά, ενώ οι άνθρωποι, όσοι τη βρήκαν τέλος πάντων, χρειάστηκαν τουλάχιστον 43 φορές (κατά μέσο όρο).

«Είμαστε ένα μοναδικό είδος και έχουμε πολλούς τρόπους με τους οποίους είμαστε εξαιρετικά διαφορετικοί από κάθε άλλο πλάσμα στον πλανήτη», είπε η ψυχολόγος Julia Watzek του Georgia State University, «κάποιες φορές όμως, είμαστε πραγματικά ανόητοι»!