Με το ηλεκτρικό ρεύμα… αντί χημικών φυτοφαρμάκων εξολοθρεύουν ερευνητές στην Κρήτη τα «σκαθάρια» που καταστρέφουν τους φοίνικες.

Όπως λένε, από τις πρώτες εφαρμογές τους ηλεκτρόλυσης του φοίνικα έχουν καταφέρει θετικά αποτελέσματα ενώ πριν λίγες ημέρες κατέθεσαν αίτηση στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας με τίτλο «Συσκευή θανάτωσης εντόμων που προσβάλλουν τα φοινικοειδή, με ηλεκτρικό ρεύμα».

Ωστόσο οι καταστροφές φοινικοειδών τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλες σε ολόκληρη την Κρήτη από το σκαθάρι, που -όπως λένε οι ειδικοί- μεταφέρθηκε με τους εισαγόμενους φοίνικες από την Αφρική και άλλες χώρες και φυτεύτηκαν σε ξενοδοχεία ή σε δημοτικούς και δημόσιους χώρους.

Το πρόβλημα στο νησί, σύμφωνα με το Έθνος, χαρακτηρίζεται τεράστιο, καθώς, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εντομοκτόνα και δίνονται μόνο κατ’ εξαίρεση άδειες 120 ημερών σε ορισμένα χημικά, τα οποία όμως σύμφωνα με καταγγελίες χρησιμοποιούνται πολλές φορές όλη τη χρονιά.

Με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης μια φορητή γεννήτρια με ηλεκτρόδια μεταφέρει ρεύμα με ειδικό διανεμητή και σωλήνες στο εσωτερικό του φοίνικα, όπου είναι κρυμμένο το σκαθάρι.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που μελέτησε το φαινόμενο είναι η Γιώτα Ψειροφωνιά, εξωτερική συνεργάτιδα του εργαστηρίου φαρμακολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, που συνεργάζεται με τον Κώστα Νιαμούρη, τεχνολόγο γεωπόνο-ιδιωτικό υπάλληλο, και τον Χάρη Τζανόπουλο, ελεύθερο επαγγελματία.