Ο 20ος αιώνας ο θερμότερος της χιλιετίας

Η περίοδος 1971-2000 είναι η θερμότερη των τελευταίων 1.400 ετών


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1:43
24/04/2013
Ο 20ος αιώνας ο θερμότερος της χιλιετίας
2
loading

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τα τελευταία 30 χρόνια του 20ου αιώνα είναι υψηλότερη συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη περίοδο των τελευταίων 1.400 ετών.

Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα διεθνούς δικτύου κλιματολόγων, το οποίο ονομάζεται PAGES 2k network.

Η μελέτη βασίστηκε σε κλιματολογικά στοιχεία από οκτώ περιοχές σε διαφορετικές ηπείρους και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience.

Τα στοιχεία, που προέρχονται από ποικίλες πηγές, μεταξύ των οποίων πάγοι, κορμοί δέντρων, κοράλλια και γύρη, έδειξαν ότι όλες οι περιοχές, εκτός από την Ανταρκτική βίωσαν μια μακροχρόνια ψυχρή περίοδο, η οποία ανετράπη απότομα τον 20ο αιώνα.

«Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της ξαφνικής αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας τον 20ο αιώνα είναι ότι επήλθε μετά από μια ψυχρή περίοδο που διήρκεσε περισσότερο από μια χιλιετία», δήλωσε ο Δρ. Steven Phipps, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, που συμμετείχε στη μελέτη.

«Αυτή η έρευνα δείχνει πως μέσα σε έναν αιώνα η Γη ανέτρεψε 1.400 χρόνια ψύξης», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η περίοδος 1971 – 2000 είναι η θερμότερη των τελευταίων 1.400 ετών.

Άλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι κλιματικές αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα δεν σημειώθηκαν ταυτόχρονα, αλλά παρουσιάστηκαν σε διαφορετικές περιόδους λόγω ηφαιστειακών εκρήξεων και αλλαγών στην ηλιακή δραστηριότητα και την τροχιά της Γης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν ισχύει το ίδιο και για τη δραματική υπερθέρμανση των τελευταίων 30 ετών του 20 αιώνα, η οποία πλήττει ταυτόχρονα και συγχρονισμένα όλες τις περιοχές του πλανήτη.

Ειδικότερα, η κλιματική αλλαγή σήμερα αποδίδεται στα αέρια του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, ενώ προηγούμενες περίοδοι με σοβαρές κλιματικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα η θερμή περίοδος του Μεσαίωνα ή η εποχή των παγετώνων, σημειώθηκαν μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Πηγή: econews.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

    δε πειραζει που δε θα εχουν πλανητη να ζησουν τα εγγονια μας. αρκει οι φιλοι του χρηστουκ και του σοσιαλ να μη μειωσουν τις εκπομπες γιατι δε "συμφερει" και εχει υψηλο κοστος. τι τα θελουν μωρε τα κυοτα κτλπ. σημασια εχει να βγει με αυξηση κερδων το quarter και να πεσει το μπονουσακι στον μανατζαρακο... για τον πλανητη στα παλια μας μπαστουνια του γκολφ

  2. avatar ineth

    Climategate

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει