Η Κολομβία είναι μια χώρα που κατατάσσεται έκτη μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων μπανάνας παγκοσμίως. Οπότε, ο συναγερμός που χτύπησε στη χώρα για πιθανή εστία θανατηφόρου μύκητα για τις μπανανιές, ήταν αρκετά σοβαρός.

Το εύρημα αυτό εντοπίστηκε σε αγρόκτημα κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, που έχει ήδη τεθεί σε καραντίνα, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές τη Δευτέρα 15 Ιουλίου.

«Αυτό που θα κάνουμε, είναι να περιορίσουμε την (πιθανή) παρουσία του μύκητα σε αυτές τις εκμεταλλεύσεις, να θέσουμε υπό έλεγχο κάθε κίνηση, να κάνουμε απολύμανση με καπνισμό και να εμποδίσουμε έτσι την εξάπλωση στην υπόλοιπη επικράτεια» της Κολομβίας, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Αντρές Βαλένσια.

Ο μύκητας της λεγόμενης «φουζαρίωσης» (Fusarium race 4 tropical, ή Foct R4T) καταστρέφει τις μπανανιές και μολύνει τα χωράφια για τριάντα ή ακόμη περισσότερα χρόνια. Έχει ήδη προκαλέσει τεράστια ζημιά στις καλλιέργειες σε ασιατικές και αφρικανικές χώρες.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας έστειλε δείγματα μολυσμένων φυτών σε εργαστήρια στο εξωτερικό για να εξεταστούν και να διαπιστωθεί αν πράγματι πρόκειται για αυτόν τον καταστροφέα, σημείωσε η Ντεγιανίρα Μπαρέρο, στέλεχος του Αγροτικού Ινστιτούτου της Κολομβίας.

«Αναμένουμε τα αποτελέσματα από εργαστήριο της Ολλανδίας την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου», ενημέρωσε η υπεύθυνη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προς το παρόν, η κατάσταση συναγερμού αφορά αποκλειστικά 1.500 στρέμματα ενός αγροκτήματος στην περιφέρεια Λα Γουαχίρα, στα βόρεια της χώρας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Η παραγωγή καταστράφηκε ήδη και το αγρόκτημα έχει τεθεί σε καραντίνα. Ωστόσο, δεν έχει επιβληθεί -για την ώρα- απαγόρευση των πωλήσεων εξαιτίας της υποψίας.

Επίσης, το αρμόδιο υπουργείο διαβεβαίωσε πως ο συγκεκριμένος μύκητας, που προκαλεί τη λεγόμενη «ασθένεια του Παναμά», προσβάλλει μόνο τα φυτά, όχι τα φρούτα, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.