Απομεινάρια των Νεάντερταλ έφεραν στο φως επιστήμονες. Τα ευρήματα προέρχονται από το σπήλαιο Καλαμάκια στη δυτική ακτή της Μάνης και περιλαμβάνουν οστά αλλά και εργαλεία του είδους.

Δεδομένου ότι σε γειτονικό σπήλαιο είχε ήδη ανακαλυφθεί δόντι ενός Νεάντερταλ, τα νέα ευρήματα έρχονται να ενισχύσουν την πεποίθηση των επιστημόνων για ισχυρή παρουσία των Νεάντερταλ στη Μάνη κατά την Ύστερη Πλειστόκαινο εποχή.

Στο σπήλαιο Καλαμάκια που φθάνει σε βάθος 20 μέτρων, βρέθηκαν μεταξύ άλλων, δέκα δόντια κι ένα τμήμα κρανίου που προέρχονται από τουλάχιστον οκτώ ενήλικα άτομα και παιδιά. Με βάση τη μορφολογία των οστών και τα ίχνη της τροφής πάνω σε αυτά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουμε να κάνουμε με Νεάντερταλ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ερευνητές εκτιμούν πως στη Μάνη οι Νεάντερταλ και οι Homo sapiens είχαν την ευκαιρία να διασταυρώσουν τους δρόμους τους και πιθανώς να αλληλεπιδράσουν.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πιο πιθανή διαδρομή εξάπλωσης στην Ευρώπη των πρώτων συγχρόνων ανθρώπων και των πιο πρώιμων ανθρωπιδών από την Αφρική μέσω της εγγύς Ανατολής», δήλωσε η παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη, επικεφαλής της έρευνας.

«Επίσης βρίσκεται στην καρδιά μιας από τις τρεις μεσογειακές χερσονήσους της Ευρώπης, που λειτούργησαν ως καταφύγια για ζωικά και φυτικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων πληθυσμών, στη διάρκεια της εποχής των παγετώνων, δηλαδή υπήρξαν περιοχές όπου τα είδη και οι πληθυσμοί κατάφεραν να επιβιώσουν στη διάρκεια των χειρότερων περιόδων επιδείνωσης του κλίματος», πρόσθεσε.

«Μέχρι πρόσφατα, πολύ λίγα πράγματα ήσαν γνωστά για την απώτερη προϊστορία στην Ελλάδα, κυρίως επειδή η αρχαιολογική έρευνα στη χώρα έχει εστιαστεί στην κλασική και σε άλλες πιο πρόσφατες περιόδους».

Όπως έδειξε η έρευνα, ακόμα και στο απόγειο των παγετώνων, στο σπήλαιο Καλαμάκια στη Μάνη επικρατούσε ένα ήπιο κλίμα, που επέτρεπε τη διαβίωση πολλών ζώων (ελάφια, αγριόχοιροι, λαγοί, ελέφαντες, νυφίτσες, αλεπούδες, λύκοι, λεοπαρδάλεις, αρκούδες, γεράκια, οχιές, χελώνες, βάτραχοι κ.α.). Τα εργαλεία που βρέθηκαν, περιλαμβάνουν ξέστρα από πυρόλιθο, χαλαζία και κοχύλια, ενώ τα λίθινα εργαλεία έχουν σχήμα τυπικό των τεχνουργημάτων των Νεάντερταλ.

Τα 14 οστά που ανακαλύφθηκαν, περιλαμβάνουν τμήματα ποδιών με ίχνη από δαγκώματα πάνω τους, ενώ τα δόντια, που μοιάζουν έντονα να προέρχονται από Νεάντερταλ, φέρουν πάνω τους σημάδια, τα οποία δείχνουν ότι οι παλαιολιθικοί εκείνοι κάτοικοι του σπηλαίου ήσαν τόσο κρεατοφάγοι όσο και φυτοφάγοι.

Η Κατερίνα Χαρβάτη και οι συνεργάτες της σχεδιάζουν νέες έρευνες σε άλλα μέρη της Ελλάδας για να ρίξουν περισσότερο φως στη συνύπαρξη Νεάντερταλ και συγχρόνων ανθρώπων. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία της ότι «θα υπάρξουν συναρπαστικές ανακαλύψεις στα επόμενα χρόνια».