Έως το τέλος του χρόνου αναμένονται οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αξιολόγηση του κόστους ενός πυρηνικού ατυχήματος στη Γαλλία, την ώρα που έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση σχετικά με την οικονομική ευθύνη των φορέων εκμετάλλευσης των 145 αντιδραστήρων σε δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει πρόταση για την ασφάλιση και την ευθύνη στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας μέσα στο 2013», υπενθύμισε η Μαρλένε Χόλτσνερ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ.

Αυτή η πρόταση θα πρέπει να διατυπωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως διευκρίνισε.

Μια εμπιστευτική έκθεση του Ινστιτούτου Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) στη Γαλλία, στην οποία αναφέρεται η εφημερίδα Journal du Dimanche, εκτιμά το κόστος ενός σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος στη Γαλλία μεταξύ 760 και 5.800 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν ο πληθυσμός πρέπει να μεταφερθεί.

Η Γαλλία είναι το κράτος με τις περισσότερες πυρηνικές μονάδες στην Ε.Ε., με 58 αντιδραστήρες σε 19 μονάδες.
«Σε περίπτωση ατυχήματος, υπάρχουν θύματα. Ποιος θα τα αποζημιώσει; Οι καταστάσεις είναι πολύ διαφορετικές ανάλογα με τα κράτη», υπογραμμίζει η Επιτροπή, η οποία εξετάζει τις δυνατότητες να υποχρεώσει τους φορείς εκμετάλλευσης να αναλάβουν ένα μέρος του κόστους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη επιβάλει τη διενέργεια δοκιμών αντοχής σε όλες τις πυρηνικές μονάδες στην Ε.Ε. μετά την καταστροφή στην Φουκουσίμα πριν από δύο χρόνια.

Οι δοκιμές αυτές έχουν υπαγορεύσει τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στην ασφάλεια και να προετοιμάσουν σχέδια δράσης και χρονοδιαγράμματα που θα αξιολογηθούν κατά τη διάρκεια του 2013. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση τον Ιούνιο του 2014 σχετικά με την υλοποίηση των εν λόγω σχεδίων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι απαιτούμενες επενδύσεις εκτιμώνται από 10 έως 25 δισ. ευρώ για όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ από τη Βαρσοβία ο επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας Areva, Λικ Ουρσέλ, που επισκέπτεται την Πολωνία, δήλωσε ότι δύο χρόνια μετά την καταστροφή στην Φουκουσίμα, η εμπιστοσύνη στην πυρηνική ενέργεια επανακάμπτει.

«Βλέπουμε αυτή την εμπιστοσύνη να αποκαθίσταται», είπε σε συνέντευξη του στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Στην Ευρώπη, υπάρχουν περισσότερες χώρες που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας από εκείνες που την απορρίπτουν», τόνισε.

Μετά τη Φουκουσίμα η Areva δρομολόγησε το πρόγραμμα Safety Alliance για την ενίσχυση της ασφάλειας των πυρηνικών μονάδων στον κόσμο.

«Μία από τις κύριες εξελίξεις μετά τη Φουκουσίμα, είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», εκτίμησε ο Ουρσέλ.

Ο Ουρσέλ που επισκέπτεται την Πολωνία για να παρουσιάσει τις εκτιμήσεις του για το πολωνικό πυρηνικό πρόγραμμα και να συναντηθεί με τους ντόπιους επιχειρηματίες που μπορεί να συνεργαστούν με μια προσφορά των εταιρειών EDF/Areva, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος για τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μεγάλο βαθμό πολωνοί εταίροι στο έργο αυτό.

Η Πολωνία, χώρα με 38,2 εκατ. κατοίκους, δεν έχει καμία πυρηνική μονάδα και παράγει περίπου το 90% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα. Η χώρα θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της και σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής 3.000 μεγαβάτ η κάθε μία, από τις οποίες η πρώτη θα τεθεί σε λειτουργία το 2024.