Πολλοί θεωρούν τη λεκάνη της τουαλέτας κάτι σαν έναν μαγικό σκουπιδοφάγο. Πετάμε μέσα τα πάντα, τραβάμε το καζανάκι και τα απορρίμματα εξαφανίζονται από προσώπου Γης. Λάθος. Τα απορρίμματα εξαφανίζονται, αλλά μόνο από τα μάτια μας και όχι από τη Γη. Το πιο «ανώδυνο» που μπορεί να συμβεί είναι να… βουλώσει η λεκάνη μας. Το χειρότερο είναι ότι τα κάθε λογής μη βιοδιασπώμενα και ενδεχομένως τοξικά υλικά μπορεί να καταλήξουν στον υδροφόρο ορίζοντα, στο υπέδαφος ή σε θάλασσες και ποτάμια.

Ιδανικά, στην τουαλέτα δεν πρέπει να πετάμε ούτε το χαρτί υγείας. Μπορεί να είναι βιοδιασπώμενο, αλλά δεν εξαφανίζεται από τη μία στιγμή στην άλλη.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πετάμε:

Μωρομάντηλα: μπορεί να είναι κάτι πολύ κοντινό στο χαρί υγείας, αλλά είναι πολύ πιο παχύ και με διαφορετική υφή.
Αυτοκόλλητους επιδέσμους: Δεν είναι βιοδιασπώμενοι και περιέχουν κόλλα. Συνήθως κολλούν στις σωληνώσεις και συγκεντρώνουν μικρόβια.

Άμμο γάτας: Η άμμος μπορεί να είναι η τουαλέτα της γάτας, αλλά η θέση της δεν είναι στη δική μας τουαλέτα. Η άμμος είναι βαριά και μπορεί να μείνει μέσα σε σωληνώσεις, ενώ τα περιττώματα της γάτας μπορεί να περιέχουν παράσιτα βλαβερά για άλλα είδη.

Τσίχλες: Οι τσίχλες κολλούν παντού, επομένως είναι σαφές το γιατί δεν πρέπει να καταλήγουν στην τουαλέτα.
Γόπες τσιγάρων: Μπορεί να φαίνονται απολύτως αθώες, όμως είναι γεμάτες χημικά, ενώ το φίλτρο δεν είναι βιοδιασπώμενο.

Προφυλακτικά: Τα προφυλακτικά δεν διασπώνται και είναι πολύ εύκολο να φράξουν τις σωληνώσεις.

Καλλυντικά: Οι σκιες, οι κρέμες και τα κραγιόν περιέχουν συστατικά που είναι πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα στη διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού.

Οδοντικό νήμα: Φαινομενικά αθώο, το οδοντικό νήμα απλώς συμβάλλει στο να βουλώσει πιο γρήγορα η τουαλέτα.

Σερβιέτες και παιδικές πάνες: Δεν θέλει και πολλή σοφία! Και τα δύο προϊόντα αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από νάιλον.

Λίπη από την κουζίνα: Η εύκολη λύση για να ξεφορτωθούμε τα λίπη, μας γυρίζει μπούμερανγκ. Το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να δημιουργήσουμε λιπαρές μάζες μέσα στις σωληνώσεις μας.

Τρίχες: Οι τρίχες είναι καταστροφικές για τις σωληνώσεις. «Σκαλώνουν» παντού και είναι το βασικό «συστατικό» μιας βουλωμένης λεκάνης.

Φάρμακα: Τα φάρμακα είναι χημικές ουσίες και δεν πρέπει να καταλήγουν στην αποχέτευση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.