Θέλεις να αντιμετωπίσεις την Κλιματική Αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη; Σταμάτα να δουλεύεις τόσο σκληρά, απαντά έρευνα του Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής και Έρευνας (Center for Economic Policy and Research),ένα αμερικανικό think tank με έδρα την πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσιγκτον, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (4/2).

Η μελέτη υποστηρίζει πως η μετάβαση σε ένα πιο «ευρωπαϊκό», όπως το ονομάζει, ωράριο εργασίας με λιγότερες ώρες και περισσότερες ημέρες αδείας θα απέτρεπε το ήμισυ της προβλεπόμενης ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας ως το 2020.

«Η σχέση μεταξύ λιγότερης εργασίας και χαμηλότερων εκπομπών είναι περίπλοκη και δεν έχει γίνει ακόμα τελείως κατανοητή, αλλά οπωσδήποτε η μικρότερη κατανάλωση, με τους υπόλοιπους παράγοντες σταθερούς, συνεπάγεται λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου» τονίζει ο συγγραφέας της έρευνας Ντέιβιντ Ρόσνικ.

Ο Ρόσνικ επισημαίνει ότι πολλά θα κριθούν από τα εργασιακά μοντέλα που θα υιοθετήσουν οι αναπτυσσόμενες οικονομικές δυνάμεις.

Το ευρωπαϊκό μοντέλο το οποίο έχει λιγότερες απολαβές αλλά περισσότερο ελεύθερο χρόνο σε σύγκριση με το αμερικάνικο θεωρείται περιβαλλοντικά φιλικότερο.

Στο βέλτιστο σενάριο, η μείωση του εργάσιμου χρόνου των Αμερικανών κατά 0,5% ετησίως μπορεί να αποτρέψει θερμοκρασιακή άνοδο της τάξης του 1,3 βαθμών Κελσίου.

Ο συγγραφέας παραδέχεται ότι υπάρχουν κενά στην ανάλυσή του καθώς δεν λήφθηκε υπόψη η ανάπτυξη της εργασίας από το σπίτι ή οι μεταφορές με αεροπλάνα και άλλα ενεργοβόρα μέσα μεταφοράς στις διακοπές.

Πηγή: econews.gr