Πόσο ζυγίζει άραγε μια μαύρη τρύπα; Πόση είναι η μάζα της; Σχεδόν άπειρη ισχυρίζονταν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.
Κι όμως ο Timothy Davis του European Southern Observatory και οι συνάδελφοι του χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια Carma στην Καλιφόρνια κατάφεραν να ζυγίσουν μια μαύρη τρύπα και μάλιστα με αρκετά μεγάλη ακρίβεια. Πρόκειται για τη μαύρη τρύπα NGC4526 στον… ομώνυμο γαλαξία.

Βρήκαν λοιπόν ότι η μαύρη αυτή τρύπα έχει μάζα όση έχουν 6 εις την 33η οικογενειακά αυτοκίνητα ή: 6.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 αυτοκίνητα! Η μάζα αυτή είναι περίπου ίση με τη μάζα του Ήλιου μας 4.500.000 φορές.

Επειδή οι μαύρες τρύπες δεν είναι δυνατόν να… ζυγιστούν απευθείας, -δεν είναι καν απευθείας ορατές, οι ειδικοί έχουν πιστοποιήσει την ύπαρξή τους μέσω έμμεσων παρατηρήσεων- οι αστρονόμοι εκτίμησαν τη μάζα τους μέσω της ταχύτητας των σωματιδίων που περιδινούνται γύρω τους, εκεί κοντά στο λεγόμενο «ορίζοντα των γεγονότων».

Για πρώτη φορά μάλιστα οι επιστήμονες δεν μέτρησαν τα σωματίδια φωτονίων των άστρων κοντά στις μαύρες τρύπες (κάτι που δεν είναι τόσο ασφαλές αφού τα άστρα ακολουθούν τυχαίες τροχιές) αλλά κρύα και πυκνότερα υλικά με σαφώς σταθερότερη κίνηση όπως τα αέρια που έχουν παρατηρηθεί να επηρεάζονται από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο των μαύρων τρυπών.