Γιατί ο ουρανός της Κύπρου γέμισε πεταλούδες

Το ταξίδι τους από τη Βόρεια Αφρική μέχρι την Κεντρική Ευρώπη


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
16:43
22/03/2019
Γιατί ο ουρανός της Κύπρου γέμισε πεταλούδες
1
loading

Ο ουρανός της Κύπρου γέμισε εκατομμύρια πεταλούδες, οι οποίες διάνυσαν ένα μεγάλο ταξίδι προς την επιβίωση. Ένα ταξίδι που συμβαίνει κάθε χρόνο και ξεκινά αυτή την περίοδο από τη Βόρειο Αφρική και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.

Όπως αναφέρει το philenews.com, το υπερθέαμα του ταξιδιού των πεταλούδων παρακολουθούν εκατοντάδες πολίτες σε πολλές περιοχές της Κύπρου.

Ποια είναι όμως η αιτία του μεγάλου αυτού ταξιδιού;

Η κ. Έλλη Τζυρκαλλή, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ερευνήτρια σε θέματα που αφορούν πεταλούδες, εξήγησε πως πρόκειται για μαζική μετανάστευση του είδους Vanessa Cardui ή Painted Lady στα αγγλικά η οποία ξεκινά από τη Βόρειο Αφρική. Το είδος περνά στη συνέχεια από το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Μεσόγειο, προχωρεί στην Ισπανία και ακολούθως στην Κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα στις αρχές Μαΐου αναμένεται οι πεταλούδες να κάνουν την εμφάνιση τους στην Αγγλία.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει κάθε χρόνο στην Κύπρο αυτή την περίοδο, όπως αναφέρει η κ. Τζυρκαλλή, οπότε εντοπίζονται σμήνη πεταλούδων. Ωστόσο όπως φαίνεται σε αυτή τη διαδικασία μετανάστευσης φέτος υπάρχουν αλλεπάλληλες γενιές ενώ ο σημαντικός λόγος μετανάστευσης είναι οι καιρικές συνθήκες αλλά και η επιβίωση των πεταλούδων.

Πρόκειται για ένα είδος πεταλούδας το οποίο εντοπίζεται στην Κύπρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε μικρότερη κλίμακα στις περιοχές από το Ακρωτήρι μέχρι και τις κορυφές του Ολύμπου και καταγράφεται στους καταλόγους με τα έντομα της Κύπρου.

Η κ. Τζυρκαλλή ανέφερε επίσης ότι στην Κύπρο υπάρχει ομάδα η οποία μελετά τις πεταλούδες και ονομάζεται Cyprus Butterflies Studying Group ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσει σχετικό πρόγραμμα παρακολούθησης πεταλούδων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Τουφεν σλαφεν

    Λατρεύω τόσο τις πεταλούδες, όσο και τις πυγολαμπίδες♥️♥️♥️

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει