Στο Συνήγορο του Πολίτη προσέφυγαν ένας δημότης Ζαγοράς και το WWF Ελλάς για τις παράνομες ενέργειες του Δήμου, όπως κατήγγειλαν, στην παραλία της Παρίσαινας, σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000.

Σύμφωνα με την αναφορά προς την ανεξάρτητη αρχή, ο Δήμος διάνοιξε δρόμο στην παραλία χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, απέρριψε προϊόντα εκσκαφής (μπάζα) σε γειτονικό μη οριοθετημένο ρέμα και τοποθέτησε στύλους ηλεκτροφωτισμού. Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν τη διάνοιξη δύο νέων δρόμων προς την παραλία από ιδιώτες.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε ότι χρειάζεται να εκπονηθεί ευρύτερος περιβαλλοντικός σχεδιασμός και να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος για την προστατευόμενη περιοχή.

Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες αρχικά αδράνησαν. Όπως σημειώνει η αρχή, ο Δήμος Ζαγοράς ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τις συστάσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών, επειδή δε διαθέτει τεχνική υπηρεσία και κατάλληλο προσωπικό.

Η ΔΕΗ Βόλου ζήτησε τη συνδρομή της Κτηματικής Υπηρεσίας, ώστε να πληροφορηθεί τα ακριβή όρια του αιγιαλού για να μετατοπίσει τους στύλους ηλεκτροφωτισμού εκτός αιγιαλού. Ο Δήμος και η Κτηματική Υπηρεσία, αν και αναγνώρισαν ότι είναι αναγκαίος ο καθορισμός των ορίων του αιγιαλού, επικαλούνταν αδυναμία και δεν προέβαιναν σε καμία ενέργεια.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τη νομαρχία Μαγνησίας ως προς την εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης στην προστατευόμενη περιοχή.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη και τη σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Αρχής:

1. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας ανέθεσε την εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής καθώς και της μελέτης οριοθέτησης των ρεμάτων της περιοχής,

2. Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος βεβαίωσε ως παράβαση τη διάνοιξη των τριών δρόμων και εισηγήθηκε την επιβολή σχετικών προστίμων στους παραβάτες,

3. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας ξεκίνησε τον καθορισμό των ορίων αιγιαλού-παραλίας στο τμήμα της παράκτιας ζώνης όπου εκκρεμούσε,

δ) 4. Η ΔΕΗ μετατόπισε τους δύο στύλους ηλεκτροφωτισμού που βρίσκονταν στον αιγιαλό και

5. Ο Δήμος αποξήλωσε το σκυροδετημένο τμήμα του δρόμου δίπλα στην κοίτη του ρέματος.