«Το να απαρνηθούμε το κρέας θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές»

Έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ επισημαίνει τις επιπτώσεις των διατροφικών μας συνηθειών για το περιβάλλον


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
0:44
04/01/2019
«Το να απαρνηθούμε το κρέας θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές»
7
loading

Το να γυρίσουμε την πλάτη στο μοσχαρίσιο κρέας υπέρ άλλων πηγών πρωτεϊνών θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές και να μειώσει με εντυπωσιακό τρόπο τον όγκο των αερίων θερμοκηπίου, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Μια έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του WEF από το Oxford Martin School, κατέδειξε ότι το 2,4% των θανάτων που προκαλούνται παγκοσμίως από τη διατροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης του κρέατος, ιδίως του μοσχαρίσιου.

Στις εύπορες χώρες, όπου η κατανάλωση του μοσχαρίσιου κρέατος είναι αυξημένη, το ποσοστό των ζωών που θα μπορούσαν να γλυτώσουν ανέρχεται στο 5%, υπογραμμίζει το WEF, το οποίο συγκεντρώνει κάθε χρόνο τον Ιανουάριο την ελίτ του επιχειρηματικού κόσμου στο χιονοδρομικό θέρετρο του Νταβός, στην ανατολική Ελβετία.

Η έρευνα δεν παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από διατροφικά αίτια, όμως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διαβεβαιώνει ότι η αντικατάσταση του κρέατος από άλλες πρωτεΐνες «θα μπορούσε να αποτρέψει εκατομμύρια μάταιους θανάτους κάθε χρόνο».

Επιπλέον, η ζήτηση για κρέας θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να φθάσει στα 10 δισεκατομμύρια έως το 2050.

«Είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί αυτή η ζήτηση» προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής του WEF Ντόμινικ Γουορέι σε ένα δελτίο τύπου.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η καινοτομία στα προϊόντα, η βελτίωση της παραγωγής βόειου, χοιρινού κρέατος και του κρέατος των πουλερικών και οι προσπάθειες εκ μέρους των καταναλωτών να τροποποιήσουν τη διατροφή τους» θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας παγκοσμίως, ακόμα κι αν δεν απαρνηθούμε εντελώς την κατανάλωση κρέατος.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αναλύθηκαν 13 πηγές πρωτεϊνών, μεταξύ αυτών το μοσχαρίσιο κρέας, το χοιρινό και τα πουλερικά, όπως επίσης φρούτα και λαχανικά, αλλά και τα φασόλια, το τόφου και νέα προϊόντα όπως τα έντομα.

Τα φασόλια, οι μικροπρωτεϊνες (που προέρχονται από ένα μανιτάρι) και τα μπιζέλια δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την υγεία, με το ποσοστό της θνησιμότητας να μειώνεται έως και 7%.

Η έρευνα επισημαίνει επίσης τις επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Το 2010, υπενθυμίζεται από τους συντάκτες, η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος αντιπροσώπευε μονάχη της το ¼ όλων των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τη διατροφή.

Η κτηνοτροφία συνιστά επίσης μια απειλή για την ατμόσφαιρα της γης, εξαιτίας της έκλυσης από τα βοοειδή τεραστίων ποσοτήτων μεθανίου και της αύξησης των βοσκότοπων σε βάρος των δασών, που απορροφούν τον άνθρακα.

«Οι αποδείξεις είναι ξεκάθαρες, το διατροφικό σύστημά μας πρέπει να μεταμορφωθεί για το καλό του πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας» διαβεβαιώνει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Μάρκο Λαμπερτίνι, σε ένα δελτίο τύπου.

«Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι προτού το σύστημα καταρρεύσει» τόνισε ο ίδιος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Υπαρχει και μια αλλη ερευνα

  Που λέει ότι εάν κρατήσουν όλοι οι βλάκες και οι δήθεν την αναπνοή τους για 5 λεπτά....ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος!

 2. avatar Η βλακεια ξεπερναει καθε οριο

  Ειναι δυνατόν να αναπαραγονται τόσες χαζομάρες? Το κρέας ειναι ένα από τα βασικά κομμάτια της διατροφής μας...είτε αρέσει σε κάποιους είτε σε όχι! Κανένας δεν έχει το δικαιωμα να επιβάλει σε κανέναν την επιλογή του!

 3. avatar akasha6

  Zουμε σε μια γιγαντιαία φάρμα.η βιομηχανία που είναι υπεύθυνη για το 51% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η κρεατοβιομηχανία και τα εκτρεφόμενα ζώα είναι υπεύθυνα για το 65% των εκπομπών νιτρώδες οξειδίου – ενός αερίου του θερμοκηπίου 296 φορές πιο καταστροφικό από το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παραμένει στην ατμόσφαιρα για 150 χρόνια.
  Αν σκοτώναμε ο ένας τον άλλον με τον ίδιο ρυθμό όπως τα ζώα, θα είμαστε εξαφανισμένοι σε 17 ημέρες !!!!διατροφικό μας σύστημα είναι ένας τεράστιος παράγοντας του βασανισμού των ζώων, δυστυχώς, δεν είναι ο μόνος-την τροφή, το ρουχισμό, τη διασκέδαση, την επιστήμη, και τα κατοικίδιά μας.Όπως ακριβώς απορρίπτουμε το ρατσισμό, το σεξισμό, τη διάκριση σε βάρος των ηλικιωμένων, και τη διάκριση σε βάρος των ομοφυλόφιλων, έτσι απορρίπτουμε και τον σπισισμό (τη διάκριση σε βάρος των άλλων ειδών - speciesism). δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια γάτα, σκύλο, αγελάδα ή γουρούνι, απλώς η αντίληψή σας!
  **Η μόλυνση των υδάτων λόγω των ζωικών αποβλήτων είναι κοινό πρόβλημα-η Ελλάδα είναι στη λίστα- διοξείδιο του άνθρακα , το μεθάνιο,το οξείδιο του αζώτου,φυτοφαρμάκων απελευθερώνει επίσης αμμωνία , νιτρικά άλατα , φώσφορο, εντομοκτόνα που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα, του νερού κ του εδάφους.(οι φάρμες είναι ανθυγιεινές, Είναι όλα μία συνταγή για αρρώστια και τροφική δηλητηρίαση.)
  ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να μειώσουμε γρήγορα το αποτύπωμα του άνθρακα -κατά 50%...go vegan!

 4. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Στων ''ΚΟΥΦΩΝ'' την πορτα οσο θελεις βροντα !!!

 5. avatar ΓΚ

  Να σώσει ζωές είναι αδύνατον.Να τις επιμηκύνει ,πολύ πιθανό .

 6. avatar Δεν χρειάζεται να γίνουμε όλοι vegan…

  ...από την άλλη άνθρωποι να πεθαίνουν από το υπερβολικό κρέας είναι κακό για τους ίδιους αλλά και το περιβάλλον.

  Πάν μέτρον άριστον

 7. avatar Mpamphs2

  Με λίγα λόγια φάτε έντομα η γίνεται vegan γιατί αυτά [...] λιγότερο!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει