Με ελικόπτερο μεταφέρθηκαν από τη Σλοβενία στη γαλλική πλευρά των Πυρηναίων δύο θηλυκές αρκούδες, προκειμένου να ενισχυθεί ο πληθυσμός τους εκεί που έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες από κτηνοτρόφους που υποστηρίζουν ότι οι αρκούδες συνιστούν απειλή για τα ζώα τους.

«Οι ειδικοί πιστεύουν πως οι δύο θηλυκές αρκούδες είναι έγκυοι, που σημαίνει ότι θα γεννήσουν πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους. Μία αρκούδα συνήθως γεννά δύο μικρά», δήλωσε στο Reuters ο Μάρκο Γιονόζοβιτς, επικεφαλής της δασικής υπηρεσίας της Σλοβενίας.

Ομάδες κτηνοτρόφων επιχείρησαν να αποτρέψουν τη μεταφορά των αρκούδων, στήνοντας μπλόκα σε ορεινά περάσματα, και για το λόγο αυτό επελέγη η λύση του ελικόπτερου. Όμως δεν το βάζουν κάτω.

«Θα απομακρύνουμε τις αρκούδες, θα τις τρομάξουμε, θα τις κάνουμε να τρέξουν μακριά», δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας διαδηλωτής, κατηγορώντας τις τοπικές αρχές ότι κωφεύουν στις ενστάσεις των κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με ειδικούς, στα Πυρηναία Όρη ζουν σήμερα περίπου 43 αρκούδες. Η πρώτη φορά που έγινε «εισαγωγή» αρκούδων από τη Σλοβενία στη Γαλλία ήταν τη δεκαετία του ’90, όταν οι κυνηγοί είχαν αποδεκατίσει τις αρκούδες των Πυρηναίων.

«Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν δικαίωμα να κλείνουν δρόμους, να απειλούν άλλους, να απειλούν εμένα με όπλα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικολογίας Φρανσουά Ντε Ριζί, προσθέτοντας: «Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη».