Με θέμα τη διαμόρφωση της πρότασης για τη χωροθέτηση μονάδων προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων στους πέντε νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή του ΦοΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και αποφάσισε την εγκατάσταση ολοκληρωμένης μονάδας, που θα περιλαμβάνει, δεματοποιητή, κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) και κομποστοποιητή.

Ειδικότερα, προτάθηκε η χωροθέτηση μονάδας στην περιοχή της Σκάλας του δήμου Ευρώτα, που θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το σύνολο του νομού Λακωνίας με αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή.

Στην Αρκαδία, προτείνεται η χωροθέτηση της μονάδας στην Τρίπολη, που θα καλύπτει τον ομώνυμο δήμο και περαιτέρω οι λοιποί δήμοι του νομού αναμένεται να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν.

Στην Αργολίδα, εκτός της περιοχής στα Δίδυμα που εξυπηρετείται από την ήδη εγκατεστημένη μονάδα ο δήμος Ερμιονίδας, προτάθηκε η χωροθέτηση μονάδας στην περιοχή του δήμου Άργους.

Στη Μεσσηνία, εκτός της περιοχής Πύλου που έχει εγκατασταθεί δεματοποιητής, αναφέρθηκε ότι έχει μελετηθεί η περιοχή, έχει τις απαιτούμενες εγκρίσεις και η επιλογή του χώρου θα γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος με επιστημονικά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά την Κορινθία, προτάθηκε η χωροθέτηση μονάδας στην περιοχή του δήμου Νεμέας με πρόθεση κάλυψης των όμορων δήμων και με την προϋπόθεση ότι οι υπόλοιποι δήμοι του νομού θα διαθέτουν χώρους εναπόθεσης υπολειμμάτων.

Επιπλέον η εκτελεστική επιτροπή του ΦοΔΣΑ αποφάσισε ότι στις μονάδες αυτές δεν θα δεματοποιούνται σύμμικτα απορρίμματα και ζήτησε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου τη συμμετοχή του προέδρου κι αντιπροέδρου του ΦοΔΣΑ, σε όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη από την περιφέρεια Πελοποννήσου, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας.

Με ανακοίνωσή της η περιφέρεια Πελοποννήσου χαιρετίζει την απόφαση του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, με την οποία αποφασίστηκαν οι θέσεις για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων και σημειώνει πως «η σημαντική αυτή απόφαση βάζει τέλος στην άγονη και επικίνδυνη τακτική της παράνομης απόρριψης των απορριμμάτων σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και αποτελεί σημαντικό βήμα προσαρμογής στις απαιτήσεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας».

Επισημαίνεται από την περιφέρεια Πελοποννήσου πως ο διαγωνισμός που διεξάγει, θα ολοκληρωθεί στους επόμενους 6 με 8 μήνες και θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα. Προσθέτει πως οι θέσεις που προτάθηκαν για την προσωρινή διαχείριση, «θα αποτελέσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ τις θέσεις των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων όπου οι δήμοι θα μεταφέρουν τα απορρίμματά τους και θα τα παραδίδουν στο σύστημα επεξεργασίας».