Μια νέα μπαταρία που αναμένεται να φέρει επανάσταση στην οικιακή κατανάλωση ενέργειας ανέπτυξε μία ισραηλινή εταιρεία.

Η πρωτοποριακή μπαταρία μπορεί να αποθηκεύσει, να διαχειριστεί αλλά και να διανείμει ενέργεια, μειώνοντας τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.

Λειτουργώντας ως ένα αυτόνομο «έξυπνο δίκτυο», η μπαταρία αποθηκεύει ενέργεια όταν είναι φθηνή και η ζήτηση χαμηλή και την διανέμει πίσω στους χρήστες τις ώρες αιχμής.

Η μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως «πλατφόρμα» για διάφορα οικιακά και βιομηχανικά συστήματα, συνδέοντας φωτοβολταϊκά, αισθητήρες καπνού και συστήματα ασφαλείας.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Idan Udi Edri, τόνισε: «είναι μια πλατφόρμα με επίπεδο επικοινωνίας, με τεχνολογία, με εγκέφαλο που ξέρει πώς να αντιμετωπίσει την ενέργεια και πώς να τη συνδέσει στο δίκτυο».

«Η αποδοτική αποθήκευση ενέργειας είναι ουσιαστικό στοιχείο των μελλοντικών ηλεκτρικών δικτύων, καθώς διασφαλίζει τη σταθερή ροή ενέργειας, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται διάφορες πηγές ενέργειας όπως ηλιακή και αιολική», προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας, Gal Luft, υπογράμμισε: «αυτό που είναι καινούριο εδώ δεν είναι η μπαταρία. Οι μπαταρίες υπάρχουν εδώ και 100 χρόνια τουλάχιστον. Το καινούριο στοιχείο είναι η ικανότητα της μπαταρίας να επικοινωνεί με το δίκτυο, με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και με άλλα στοιχεία του ηλεκτρικού συστήματος».

Για να είναι αποδοτικές σε σχέση με το κόστος παραγωγής τους, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι συσκευές αποθήκευσης ενέργειας πρέπει να ολοκληρώσουν τουλάχιστον 4.000 κύκλους φόρτισης και να κρατήσουν το λιγότερο μια δεκαετία.

Η ισραηλινή εταιρεία είναι βέβαιη ότι το προϊόν της θα υπερβεί τους στόχους αυτούς, φέρνοντας επανάσταση στην κατανάλωση ενέργειας σε σπίτια και βιομηχανίες.

Πηγή: econews.gr