Ο κίνδυνος πλημμυρών στην Αγγλία είναι πιθανό να τετραπλασιαστεί έως το 2035 εάν δεν ληφθεί δράση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως ανακοίνωσαν σήμερα σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης.

Τουλάχιστον 160.000 ακίνητα μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο έως το 2035 εάν γίνει καλύτερος σχεδιασμός και επενδύσεις σε αντιπλημμυρικούς μηχανισμούς. Αν υπάρξει αδράνεια ο κίνδυνος θα αφορά 610.000 ιδιοκτησίες…

Το κόστος της προστασίας 50.000 σπιτιών από τον κίνδυνο της πλημμύρας θα διπλασιαστεί και θα φτάσει τε ένα δισεκατομμύριο λίρες το χρόνο έως το 2035, σύμφωνα με εκτιμήσεις της βρετανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του 2010.

Οι καταστροφικές πλημμύρες του 2007 προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, τις υποδομές και τις υπηρεσίες και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν δουλειές και σχολικές ημέρες. Κόστισε δε στη βρετανική οικονομία 3,2
δισεκατομμύρια λίρες.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και αναμένεται να γίνουν συχνότερα στο μέλλον.

Οι πλημμύρες θα είναι ο μεγαλύτερος κλιματικός κίνδυνος για τη Βρετανία τον αιώνα αυτό με τις ζημιές αν εκτιμάται πως θα φτάνουν τα 18,63 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο έως το 2080 εάν δεν γίνουν κινήσεις προσαρμογής στον καιρό.