Ο στόχος να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς, για τον οποίο δεσμεύτηκαν οι αρχηγοί κρατών κατά τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2009, δεν μπορεί να επιτευχθεί, δήλωσε σήμερα ο πρώην υπεύθυνος του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές Ίβο ντε Μπουρ, που ήταν ένας από τους πρωτεργάτες αυτού του στόχου.

«Πιστεύω ότι οι δύο βαθμοί δεν μπορούν να επιτευχθούν», σημείωσε ο ντε Μπουρ, πρώην εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (UNFCCC) στο περιθώριο διάσκεψης που πραγματοποιείται στο Λονδίνο για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του OHE για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Ζανέιρο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Τα 195 μέλη της UNFCCC δεσμεύτηκαν στην Κοπεγχάγη να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου, έπειτα από μια μαραθώνια σύνοδο για το κλίμα. Η δέσμευση αυτή είχε διαμορφωθεί ένα χρόνο αργότερα στο Κανκούν του Μεξικού.

«Οι δύο βαθμοί χάθηκαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατά την άποψή μου ότι θα πρέπει να τους ξεχάσουμε επειδή ο στόχος αυτός αναφέρεται σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ένας κάποιος αριθμός συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο ντε Μπουρ.

«Θα πρέπει επομένως τώρα να δούμε πως μπορούμε να προσεγγίσουμε όσο περισσότερο γίνεται τους 2 βαθμούς και να μην πούμε ότι πρέπει να ξαναρχίσουμε για όλα από το μηδέν για να διαμορφώσουμε ένα νέο στόχο», κατέληξε ο ίδιος.