Το ανθισμένο μπαλκόνι είναι ένα λόγος παραπάνω να θέλεις να καθίσεις σπίτι, μόλις φτιάχνει λίγο ο καιρός. Το βιβλίο σου, ένα ποτήρι κρασί και οι μεθυστικές μυρωδιές των λουλουδιών είναι ό,τι χρειάζεσαι για να χαλαρώσεις απόλυτα. Οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε τα ανθισμένα λουλούδια με την άνοιξη και το καλοκαίρι. Πόσο θα ήθελες, όμως, να είναι οι εξωτερικοί χώροι του σπιτιού σου το ίδιο ζωντανοί και πολύχρωμοι και το χειμώνα; Μπορείς να το κάνεις, αρκεί να γνωρίζεις ποια φυτά και λουλούδια έχουν μεγαλύτερες αντοχές στο κρύο και τη ζέστη. Αν δε ο ελεύθερος χρόνος σου είναι πολύ περιορισμένος, είναι καλύτερο να στολίσεις τον κήπο σου με λουλούδια που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Πώς θα πετύχεις αυτόν τον συνδυασμό; Το Douleutaras.gr μας προτείνει επτά υπέροχα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα – καλοκαίρι και μας εξηγεί ποιες είναι οι ανάγκες τους για να δείχνουν εξίσου όμορφα όλο το χρόνο!

Γιασεμί

Το γιασεμί είναι ένα από τα αγαπημένα αρωματικά φυτά που συναντάμε σε ελληνικές αυλές. Είναι αναρριχώμενο, πράγμα που σημαίνει πως μπορείς να το φυτέψεις σε μια γλάστρα και να το δεις να σκαρφαλώνει στα κάγκελα του μπαλκονιού σου. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν επιφάνειες κοντά του, στις οποίες μπορεί να αναρριχηθεί. Όσο για το άρωμα του, πιθανότατα το έχεις ήδη μυρίσει μία φορά στη ζωή σου! Ήξερες, όμως, ότι το γιασεμί ανήκει στα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα – καλοκαίρι; Σίγουρα, δεν αγαπά την παγωνιά και το σκοτάδι, που σημαίνει ότι πρέπει να το φυτέψεις σε ένα μέρος, όπου βλέπει το φως του ήλιου. Στη χώρα μας, τον περισσότερο χρόνο έχουμε ήλιο, οπότε αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Επίσης, το καλοκαίρι πρέπει να φροντίζεις για το πότισμα του γιασεμιού σου 1- 2 φορές την εβδομάδα, ώστε να παραμένει υγιές. Παρόμοια όψη με το γιασεμί έχει και το ρυγχόσπερμο. Η μόνη τους διαφορά βρίσκεται στο σχήμα των φύλλων, αλλά πολλοί δεν τα ξεχωρίζουν.

Λεβάντα

Η λεβάντα, όπως και το γιασεμί, ανήκει στα δημοφιλέστερα αρωματικά λουλούδια. Μπορείς άνετα να τη φυτέψεις σε γλάστρες, αφού δεν αναπτύσσει μεγάλο ύψος, ούτε όγκο. Το άρωμα της είναι διακριτικό, αλλά παρόλα αυτά δεν ξεχνιέται εύκολα. Τα άνθη της έχουν χαρακτηριστικό μοβ χρώμα και βγαίνουν κάθε εποχή. Θέλεις άλλον ένα λόγο για να αγαπήσεις τη λεβάντα; Από τα άνθη της φτιάχνονται αιθέρια έλαια με χαλαρωτικές ιδιότητες, κατάλληλα για να αρωματιστεί ο χώρος, τα ρούχα και όλα τα υφάσματα. Όσο για τις ανάγκες της, καλό είναι να τη φυτέψεις σε σημείο, όπου δεν την πιάνει πολύ ο αέρας. Μπορεί να αντέχει σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι ευαίσθητη απέναντι στο δυνατό άνεμο. Φυσικά, το καλοκαίρι είναι καλό να της προσφέρεις λίγο νερό, αλλά δε χρειάζεται πότισμα πάνω από 3 φορές την εβδομάδα. Κάπως έτσι, η λεβάντα μπορεί να γίνει ένας πολύ αγαπημένος φίλος του κήπου, ή του μπαλκονιού σου.

Κάκτος

Ο κάκτος ανήκει στην οικογένεια των παχύφυτων, τα οποία φημίζονται για την αντοχή τους στο χρόνο. Ιδιαίτερα σε συνθήκες ξηρασίας και ζέστης, τα παχύφυτα δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Κάτι που ίσως δε γνώριζες, είναι πως πολλοί κάκτοι ανθίζουν, βγάζοντας μικρά λουλουδάκια που αλλάζουν εντελώς την όψη των κάκτων. Για παράδειγμα, η πορτουλάκα είναι ένα είδος παχύφυτου, το οποίο δεν αναπτύσσεται σε ύψος, αλλά βγάζει πολύ όμορφα χρωματιστά λουλούδια. Κάτι που αξίζει να γνωρίζεις για τους κάκτους, είναι πως έχουν ελάχιστες ανάγκες για νερό. Το πότισμα μια φορά την εβδομάδα με λίγο νεράκι είναι αρκετό για να τους διατηρήσεις σε άριστη κατάσταση. Με άλλα λόγια, ο κάκτος είναι ένα φυτό που καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο, δε λερώνει με φύλλα που πέφτουν και ταυτόχρονα χρειάζεται ελάχιστο νερό.

Ορτανσία

Η ορτανσία είναι ένα πολύ ιδιαίτερο λουλούδι. Τα άνθη της μπορούν να είναι μοβ, ροζ, ή γαλάζια, ανάλογα με το χώμα που χρησιμοποιείται για τη φύτευση της. Αν χρησιμοποιήσεις αλκαλικό χώμα, το χρώμα των λουλουδιών θα έχει ροζ αποχρώσεις. Από την άλλη πλευρά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όξινο χώμα, ώστε να δεις τα λουλούδια να γίνονται γαλάζια. Η ορτανσία ανήκει στα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι και είναι ιδανική για φύτευση σε παρτέρια. Δύσκολα θα ξεπεράσει τα 2 μέτρα σε ύψος, κάτι που εξαρτάται και από την ποικιλία που επιλέγεις. Ωστόσο, αναπτύσσεται αρκετά σε όγκο και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που επιλέγεται κυρίως για παρτέρια. Τα σημεία που προτιμά είναι σχετικά σκιερά, χωρίς να τα βλέπει πολύ ο ήλιος. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται αρκετό νερό για να αντέξει, δηλαδή 3- 4 φορές την εβδομάδα. Πίστεψε μας, όλη αυτή η περιποίηση αξίζει τον κόπο, αν αναλογιστεί κανείς την ομορφιά που προσφέρει στο μπαλκόνι και τον κήπο.

Διμορφοθήκη

Η διμορφοθήκη μοιάζει με τη μαργαρίτα, ιδίως στο σχήμα και το μέγεθος, αλλά δεν είναι το ίδιο φυτό. Το συγκεκριμένο φυτό προέρχεται από τη Νότια Αφρική και έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη, βγάζοντας λουλούδια σε διάφορα χρώματα. Το χρώμα που συνηθίζεται να βλέπουμε σε αυλές σπιτιών είναι το μοβ. Επίσης, η διμορφοθήκη μπορεί να βγάλει άνθη λευκά, κίτρινα και πορτοκαλί. Φυσικά, το ύψος της είναι μόλις μερικά εκατοστά και αυτός είναι ο λόγος που συχνά συναντάται σε μικρές γλάστρες. Όμως, ας δούμε τι ανάγκες έχει το φυτό αυτό για να μπορεί να αναπτύσσεται. Για αρχή, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως η διμορφοθήκη έχει ανάγκη από το φως του ήλιου. Καλό είναι να διαλέξεις για εκείνη ένα σημείο φωτεινό, το οποίο, όμως, δεν είναι πολύ εκτεθειμένο στον αέρα. Επίσης, χρειάζεται πότισμα σχετικά συχνά και λίπανση το καλοκαίρι. Για το πότισμα, 1- 2 φορές την εβδομάδα αρκούν για το χειμώνα, αλλά το καλοκαίρι πιθανώς να χρειαστούν 3- 4 φορές την εβδομάδα. Προς το τέλος την άνοιξης και το καλοκαίρι θα χρειαστεί να βάζεις λίπασμα στις διμορφοθήκες σου μια φορά το μήνα. Έτσι, θα διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση όλο το χρόνο.

Γεράνι

Το γεράνι, ή αλλιώς μολόχα, είναι καλλωπιστικό φυτό που ανθίζει όλο το χρόνο, εκτός από 1- 2 μήνες το χειμώνα. Τα άνθη του είναι σχετικά μικρά, ενώ ολόκληρο το φυτό δε φτάνει πάνω από ένα μέτρο σε ύψος. Όσο για το χρώμα τους, συνήθως τα συναντάμε σε αποχρώσεις του ροζ και του κόκκινου. Πέρα από το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι, το γεράνι έχει και ελάχιστες απαιτήσεις για φροντίδα. Χάρισε του μια ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι σου και πότιζε το μια φορά την εβδομάδα. Έτσι, θα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Επίσης, μπορείς εύκολα να το πολλαπλασιάσεις, χωρίς να αγοράσεις νέες ρίζες, ενώ κοστίζει ελάχιστα για να αγοράσεις την πρώτη ρίζα. Όσο για το ρυθμό ανάπτυξης του, είναι αρκετά γρήγορος, δε θα σε αφήσει να περιμένεις για να το δεις σε πλήρη ανάπτυξη. Όλοι αυτοί οι λόγοι κάνουν το γεράνι να αξίζει μια θέση στις γλάστρες σου και φυσικά, να αξίζει την αγάπη όλων μας.

Καλαγχόη

Η καλαγχόη ανήκει στην οικογένεια των παχύφυτων, όπως και οι κάκτοι. Ως παχύφυτο, έχει ελάχιστες ανάγκες για φροντίδα και συντήρηση. Η καλαγχόη μπορεί να ανθίζει όλο το χρόνο, με άνθη σε αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στη ζέστη, αλλά το χειμώνα είναι πιο ασφαλές να τη μεταφέρεις μέσα στο σπίτι. Έτσι κι αλλιώς, δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο, οπότε δε θα πρέπει να σου δημιουργήσει πρόβλημα. Από άποψη απαιτήσεων, η καλαγχόη χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα και λίπανση 1- 2 φορές το μήνα, ώστε να ανθοφορεί συχνά. Επίσης, μπορείς να κόβεις με προσοχή τα άνθη που έχουν μαραθεί, ώστε να ευδοκιμήσουν πιο εύκολα τα νέα άνθη. Τέλος, αξίζει να γνωρίζεις πως δεν έχει σημασία αν θα βρίσκεται σε σημείο που βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα, ή σε σημείο ημισκιερό. Και στις δύο περιπτώσεις, θα μπορέσει να αναπτυχθεί.