Καλύβες στριμωγμένες η μια δίπλα στην άλλη, βρώμικα σοκάκια, ανυπόφορη δυσοσμία από τους υπονόμους και σωροί σκουπιδιών όπου κι αν κοιτάξεις.

Καλωσορίσατε στο Νταράβι, σε μια από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις του κόσμου. Παρά τη φτωχή εικόνα του όμως, το Νταράβι είναι το μεγαλύτερο κέντρο ανακύκλωσης στο Μουμπάι, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια ανεπίσημη βιομηχανία για την επεξεργασία και την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων 21 εκατομμυρίων κατοίκων.

Χωρίς τη βοήθεια μηχανημάτων, οι εργάτες στοιβάζουν και πατούν μόνοι τους το χαρτί για να το συμπιέσουν. Οι γυναίκες καθαρίζουν τους άδειους τενεκέδες. Ρακοσυλλέκτες που έχουν εντρυφήσει στη διαλογή σκουπιδιών πουλούν την πραμάτεια τους. Ένας άνδρας ανακυκλώνει αλουμίνιο, άλλος κόβει σε μικρά κομματάκια τα πλαστικά που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στη μορφή που βρίσκονται.

Με μια δόση υπερβολής, κάποιοι λένε πως οι φτωχογειτονιές του Μουμπάι παρουσιάζουν ένα νέο μοντέλο αστικής αειφορίας.

Το σίγουρο είναι πως παρά τη σκληρή δουλειά τους, οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων συνεχίζουν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε βασικά αγαθά.

Η χαμηλή ποιότητα ζωής απασχόλησε πολλάκις την επιστημονική κοινότητα που προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί για έξυπνες, φθηνές λύσεις, ικανές να βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσης σε διάφορες περιοχές του κόσμου που μαστίζονται από τη φτώχεια.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το ηλιακό μπουκάλι-λάμπα (Solar Bottle Bulb), που ανέπτυξαν φοιτητές του ΜΙΤ και ο Mac Diaz, καινοτόμος ιδρυτής του ιδρύματος MyShelter με στόχο τον βιώσιμο φωτισμό στις Φιλιππίνες, όπου εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια.

Πηγή: econews.gr