Το πιο «ιερό» αγαθό τους κινδυνεύουν να χάσουν περίπου 5 εκατομμύρια Αμερικανοί, που ζουν κατά μήκος των ακτών, από την πολιτεία του Μέιν έως τον Κόλπο του Μεξικού, αλλά και στη Δυτική Ακτή, που δεν είναι άλλο από την ιδιόκτητη κατοικία τους.

Όσοι διαβιούν σε μικρή απόσταση από το όριο της πλημμυρίδας κινδυνεύουν από πιο συχνές παράκτιες πλημμύρες, τις επόμενες δεκαετίες, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τρεις εκθέσεις, η μία από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Climate Central και άλλες δύο που δημοσιεύθηκαν στο σημερινό τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Environmental Research Letters, δίνουν λεπτομερή εικόνα των πιο σοβαρών κινδύνων κατά μήκος των αμερικανικών ακτών.

«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι σαν ένα αόρατο τσουνάμι» λέει ο Μπέντζαμιν Στράους, ένας εκ των συγγραφέων των εκθέσεων. «Έχουμε ένα παράθυρο χρόνου που κλείνει για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, προετοιμαζόμενοι για θάλασσες με υψηλότερη στάθμη» προειδοποιεί.

Οι κλιματικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι, οι επιχειρήσεις και οι υποδομές στις χαμηλού υψομέτρου παράκτιες περιοχές στις ΗΠΑ είναι ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία ανέλθει κατά 20,32 εκατοστά από το 1880 έως σήμερα.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις για τον 21ο αιώνα τοποθετούν την άνοδο της στάθμης σε 91,44 εκατοστά έως 1 μέτρο και 23 εκατοστά αν η μέση θερμοκρασία του πλανήτη σημειώσει άνοδο κατά 1,1 έως 1,6 βαθμούς Κελσίου, επισημαίνει ο Μπέντζαμιν Στράους.

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών έχει ως αποτέλεσμα ισχυρότερες καταιγίδες, διατείνονται οι συγγραφείς των εκθέσεων. Σύμφωνα με την έκθεση του Climate Central, η υπερθέρμανση του πλανήτη κάνει, έως το 2030, υπερδιπλάσιες τις πιθανότητες για μια πλημμύρα, από αυτές που χαρακτηρίζονται «μία στα εκατό χρόνια», για πάνω από τα δύο τρίτα των τοποθεσιών που εξετάζονται.

Έως το 2030, οι ισχυρότερες καταιγίδες, σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μπορούν να υψώσουν τα νερά 1,23 μέτρα και περισσότερο πάνω από τα όρια της πλημμυρίδας σε πολλές τοποθεσίες, βάζοντας σε κίνδυνο 4,9 εκατ. ανθρώπους που ζουν σε 2,6 εκατ. κατοικίες.

Τα αστικά κέντρα έχουν την πιθανότητα να δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα, λέει ο Στράους, με το 90% του αντίκτυπου να αναμένεται σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Σε 285 πόλεις και κωμοπόλεις, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο των 1,23 μέτρων, αναφέρεται στην έκθεση του Climate Central. Στην πολιτεία της Φλόριντα υπάρχουν 106 τέτοιοι δήμοι. Στη Λουιζιάνα, 65, στο Νιου Τζέρσι, 22- όπως και στη Βόρεια Καρολίνα, στο Μέριλαντ, 14, στη Νέα Υόρκη 13 και στη Βιρτζίνια, 10.
Στην Καλιφόρνια, ορισμένη μέρη που δεν είχαν «ζήσει», ποτέ, μεγάλες πλημμύρες, ενδέχεται να είναι ευάλωτες σε αυτές μέσα στις επόμενες μία με δύο δεκαετίες, υποστηρίζει ο Μπέντζαμιν Στράους. «Κατά βάση, το νότιο τμήμα της Φλόριντα είναι, μακροπρόθεσμα, απροστάτευτο» εκτιμά.

Σε λιγοστά, μόνον, μέρη, οι αρχές έχουν κάνει κάποια βήματα για να προετοιμαστούν για τα χειρότερα, σχολιάζει η εφημερίδα «New York Times». Ένα από αυτά, είναι η πόλη της Νέας Υόρκης: οι αντλίες σε ορισμένους σταθμούς βοθρολυμάτων έχουν τοποθετηθεί σε υψηλότερα σημεία και οι αρχές έχουν προχωρήσει σε εκτενή σχεδιασμό. Η πόλη, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τμημάτων του Μπρούκλιν, του Κουίνς και του Στάτεν Άιλαντ, παραμένει ευάλωτη.