Μια από τις παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής είναι και η διχόνοια που έχει προκαλέσει στην τάξη των μετεωρολόγων, καθώς οι επιστήμονες διχάζονται αναφορικά με τα αίτια στα οποία οφείλεται.

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, μόλις το 19% των μετεωρολόγων που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ τον προηγούμενο χρόνο, απέδωσαν τις αλλαγές στο κλίμα αποκλειστικά στην επίδραση του ανθρώπου. Η συντριπτική πλειοψηφία αντίθετα, θεωρεί ότι φυσικές αιτίες ευθύνονται για τις αλλαγές που παρατηρούνται.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ιδρυτή του εξειδικευμένου τηλεοπτικού δικτύου για την μετεωρολογία «The Weather Channel», Τζον Κόουλμαν ο όποιος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «απάτη» την όλη υπόθεση. «Είμαι έκπληκτος, συγκλονισμένος και ιδιαίτερα προσβεβλημένος από την υπόθεση, η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία», έγραφε ήδη από το 2007 στο προσωπικό του blog. Φυσικά, η άποψη αυτή δεν έμεινε ασχολίαστη από επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη δράση ευθύνεται καταλυτικά για τις αλλαγές που παρατηρούνται.

Σύμφωνα με την επίσημη θέση της αμερικανικής μετεωρολογικής εταιρείας (AMS), οι αλλαγές του κλίματος οφείλονται σε φυσικά αίτια που όμως εντείνονται από ανθρώπινες δραστηριότητες οι οποίες είναι και στο στόχαστρο περιβαλλοντικών οργανώσεων. Τέτοιες είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η καύση ορυκτών καυσίμων.

Δεδομένου ότι οι μετεωρολόγοι επηρεάζουν την κοινή γνώμη, θεωρούμενοι γνώστες αυτού του είδους των θεμάτων, οι απόψεις που διατηρούν αναφορικά με τα αίτια της κλιματικής αλλαγής είναι κομβικής σημασίας.