Η τροπική καταιγίδα Μαρία αναμένεται να ενισχυθεί σε κυκλώνα εντός των επόμενων ωρών, με αποτέλεσμα μετεωρολόγοι στις ΗΠΑ αλλά και στη Γαλλία να εκδίδουν προειδοποιήσεις για αρκετά νησιά της Καραϊβικής, όπου οι πληγές δεν έχουν κλείσει μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα πριν από δύο εβδομάδες.

Η Μαρία βρίσκεται περίπου 655 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Υπήνεμων Νήσων με τους ανέμους που τη συνοδεύουν να ανέρχονται σε 100 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Κέντρου Κυκλώνων (NHC) στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το φαινόμενο «προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων 48 ωρών και η Μαρία αναμένεται να αναβαθμιστεί σε κυκλώνα αργότερα σήμερα» τονίζεται στο μετεωρολογικό δελτίο.

Το Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές Παρθένοι Νήσοι και τμήμα του Πουέρτο Ρίκο λαμβάνουν ήδη μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με τη Μαρία να αναμένεται στην περιοχή την Τρίτη.

Η καταιγίδα κατευθύνεται δυτικά- βορειοδυτικά με ταχύτητα 24 χιλιομέτρων την ώρα και προβλέπεται να διασχίσει τις Υπήνεμες Νήσους τη Δευτέρα το βράδυ, σύμφωνα με το NHC.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού» κήρυξαν τη Γουαδελούπη οι γαλλικές αρχές ενόψει της Μαρίας, ενώ η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή στην περιοχή επιπλέον 110 στρατιωτικών της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.

«Από αύριο Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας προβλέπει ότι στη Γουαδελούπη θα επικρατήσουν συνθήκες τρικυμίας, σφοδροί άνεμοι οι ριπές των οποίων θα ανέλθουν έως τα 200 χιλιόμετρα την ώρα και ισχυρές βροχοπτώσεις…» επισημαίνεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η νομαρχία.

Η «Μαρία» προσεγγίζει το ανατολικό τμήμα της Καραϊβικής δύο εβδομάδες αφότου ο κυκλώνας Ίρμα σάρωσε την περιοχή προτού κατευθυνθεί προς τη Φλόριντα. Τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από τους μισούς στην Καραϊβική.