Πώς θα απαλλαγούν οι θάλασσες από την εισβολή των μεδουσών

Τι λέει ο Βιολόγος - Ιχθυολόγος Καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Δρ. Γεώργιος Χώτος


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
12:00
23/07/2017
Πώς θα απαλλαγούν οι θάλασσες από την εισβολή των μεδουσών
15
loading

Η δυναμική εμφάνιση από μέδουσες και τσούχτρες στις θαλάσσιες περιοχές του Κορινθιακού και του Πατραϊκού κρατάει την πλειοψηφία των πολιτών μακριά από τη θάλασσα.

Ο Βιολόγος - Ιχθυολόγος Καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Δρ. Γεώργιος Χώτος, ως ο πλέον ειδικός, παρεμβαίνει μέσω της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και αφενός μας ενημερώνει για τις μέδουσες και αφετέρου δίνει εξηγήσεις για την εμφάνισή τους.

Ο κ. Χώτος αναφέρει πως «η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου. Αποτέλεσμα αυτής της "εισβολής" είναι η από εικοσαημέρου περίπου ερήμωση των δημοφιλών ακτών με μια θλιβερή ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας να πλανάται στην υπέροχη θάλασσά μας. Ολα βέβαια σε αυτή τη ζωή είναι παροδικά και παρόλο που το φιλοσόφημα αυτό το συνοδεύει μελαγχολικός αναστεναγμός, στην περίπτωση των μεδουσών το συνοδεύει η αγανακτησιακή προσμονή του "αμάν και πότε". Το πότε θα τελειώσει όμως (επειδή σίγουρα θα τελειώσει) δεν το γνωρίζει κανείς και ο φόβος είναι μήπως μας καταστρέψει ολόκληρο το καλοκαίρι» σημειώνει ο εξηγεί: «Πρώτα απ' όλα το ξεκαθάρισμα των εννοιών, επειδή "εκεί που η λέξη ξαστοχά τίποτα δεν υπάρχει". Ετσι λοιπόν ας γίνει κατανοητό ότι "μέδουσα" και "τσούχτρα" είναι όροι ταυτόσημοι για το είδος που εγκαταστάθηκε στα μέρη μας. Τσούχτρα είναι ο όρος λαϊκιστή για εκείνες τις μέδουσες που κεντρίζουν. Υπάρχουν και μέδουσες που δεν κεντρίζουν αλλά η συγκεκριμένη που δεν λέει να μας εγκαταλείψει, είναι η κατεξοχήν "τσούχτρα". Πρόκειται για το είδος Pelagia noctiluca.

Στο ερώτημα «πώς απαλλασσόμαστε από τις μέδουσες;» ο καθηγητής απαντάει: «Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι δύσκολη αν υπάρχει βέβαια απάντηση. Κατ' αρχάς υπάρχει η φύση που τις δημιουργεί και τις σκοτώνει (όπως όλα τα πλάσματα), υπάρχει και ο άνθρωπος που σκοτώνει για διάφορους λόγους. Στην περίπτωση της πελάτζια ο άνθρωπος μάλλον δεν μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα με άμεσο εξολοθρευτικό τρόπο. Δεν μπορεί ούτε να τις ψαρεύει μαζικά ούτε να τις δηλητηριάσει μαζικά. Ισως μπορεί με έμμεσο τρόπο να τιθασεύσει τον πληθυσμό τους αλλά πάντοτε με τους μηχανισμούς της φύσης. Και ερχόμαστε, έτσι, στη φύση και στις σχέσεις της μέδουσας πελάτζια με τους άλλους κατοίκους των θαλασσών. Δηλαδή με αυτούς που την καταναλώνουν ως τροφή.

Τέτοιοι οργανισμοί είναι τα κητώδη (δελφίνια), οι θαλάσσιες χελώνες (Caretta caretta) και τα μεγάλα ψάρια (τόνος, κοπάνι, παλαμίδα, ξιφίας, κ.ά.). Ειδικά μάλιστα η θαλάσσια χελώνα λόγω της βραδυκινησίας της φαίνεται να έχει ως κύριο μενού μέδουσες. Ομως τα είδη αυτά (χελώνες και δελφίνια) που υφίστανται φανερή και αφανή καταστροφή από τα αλιευτικά εργαλεία, αποτελούν κατά τους αλιείς μάστιγα και καταστροφείς των διχτυών τους. Εξ' ου και η "σιωπηλή" εξολόθρευσή τους όταν πιάνονται στα δίχτυα.

Το πρόβλημα, λοιπόν, του υπερπληθυσμού των μεδουσών φαίνεται να έγκειται και στην έλλειψη θηρευτών τους. Και αυτό βέβαια το υποθέτουμε χωρίς να έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα μέσω ειδικών επιστημονικών μελετών αλλά τουλάχιστον εδράζεται σε σοβαρά βιολογικά στοιχεία τα οποία αν επιδιώξουμε τη βελτίωσή τους δεν θα έχουμε παρά μόνο ωφέλεια για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Δηλαδή με άλλα λόγια, καταπολεμώντας την υπεραλίευση (και την παράνομη και τη νόμιμη) είτε με τοπικές απαγορεύσεις, είτε με περιοδική καθολική απαγόρευση, είτε ακόμα και κηρύσσοντας μεγάλες θαλάσσιες περιοχές ως "πάρκα", τονώνουμε τους πληθυσμούς των ψαριών και των άλλων ζώων, έχουμε περισσότερα αλιεύματα στο μέλλον και κατά πάσα πιθανότητα τιθάσευση των πληθυσμιακών εκρήξεων των μεδουσών.

Φυσικά τέτοιες αποφάσεις δεν είναι εύκολο να τις λάβει η πολιτεία καθώς θα ξεσηκωθούν οι επαγγελματίες ψαράδες στους οποίους θα πρέπει να προσφερθούν αντισταθμιστικά κίνητρα. Στο σημείο αυτό αξίζει να σχολιαστεί και η "επιστημονική" αντιπρόταση που κυκλοφόρησε, διαδόθηκε ταχύτατα και ακούγεται ακόμα και από τους μη ειδικούς πολίτες. Αναφέρομαι στην "πρόταση" του να ελευθερωθούν-εμπλουτιστούν ο Κορινθιακός και Πατραϊκός Κόλπος με δελφίνια και χελώνες. Πρόκειται φυσικά για αστειότητες για ευνόητους-προφανείς λόγους. Αφενός δεν υπάρχουν εκτροφεία δελφινιών και χελωνών και αφετέρου και να ρίχναμε τέτοια ζώα στη θάλασσα σιγά μην τριγυρνούν αυτά στις περιοχές (και μόνο σε αυτές) που εμείς επιθυμούμε.

Από όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις άλλες υποθέσεις που ακούγονται σχετικά με την αιτιολόγηση του φαινομένου των μεδουσών αυτό που είναι αδιαφιλονίκητο είναι το γεγονός. Και το γεγονός είναι ότι οι πληθυσμιακές εκρήξεις των μεδουσών όντως παρουσιάζουν περιοδικότητα (μη τακτική πάντως) και το κυριότερο (σαν τους σεισμούς) δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν. Το ζήτημα είναι να παρουσιάζουν γρήγορη ύφεση και να μπορέσει να προβλεφθεί (όσο αυτό είναι δυνατό και όσο πιο νωρίς γίνεται) το φαινόμενο χρονικώς και τοπικώς.

Για να γίνει, όμως, κάτι τέτοιο (ή έστω να μπούμε σε έναν καλό δρόμο), απαιτείται μακροχρόνια και εντατική επιστημονική δουλειά έξω στο πέλαγος. Για μια τέτοια έρευνα η οποία στην αρχή πρέπει να εστιαστεί στους κόλπους του Κορινθιακού και του Πατραϊκού, απαιτούνται ωκεανογραφικό σκάφος και πολλοί επιστήμονες. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο σε ένα τέτοιο θέμα που μόνο ακροθιγώς ανέφερα, θα τονίσω μόνο το μεγάλο κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος που ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ καθώς θα περιλάβει μια τεράστια κινητοποίηση μέσων και επιστημονικού δυναμικού. Μέχρι τότε απλώς θα υπομένουμε τους ενοχλητικούς αυτούς εισβολείς των παραλιών μας και με στωικότητα θα περιμένουμε κάθε φορά να κλείσουν τον εκάστοτε κύκλο της ζωής τους».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Δεν ειναι κατι το τρομερο. Θυμαμαι πολλα χρονια πριν παιδι γινοταν ο κακος χαμος με μεδουσες (αυτες με τα πλοκαμια) - και οχι μονο ενα καλοκαιρι στην Χαλκιδικη.
  Το κυμα κατακοκκινο απο μικρες σε αλλη περιπτωση.
  Αυτη η κακια που με τσιμπισε παιδι στο ποδι ακομη της το κραταω.
  Ειχε πολλα χρονια να ξαναεμφανιστη. Πιστευω θα κανη τον κυκλο του και θα καθαριση παλι.
  Υπομονη....

 2. avatar αχ λουλιτσα

  ΩΔΗ ΣΤΗ ΜΟΒ ΤΣΟΥΧΤΡΑ ,τη λατρεία μου
  Αν ολα γυρω σκοτεινα
  θαναψω το φεγγαρι
  διχως φτερα για σε πετω
  δε σου χαλαω χαρη
  Αν σε γυρευουν να σε βρουν
  θελουν να σ\'αφανησουν
  καν το κορμι μου φορεσια
  ρουχα για να σε ντυσουν
  Κυμματα σε τραβηξανε
  απο την αγκαλια μου
  κιεχασα την αγαπη μου
  μαζι με τα μυαλα μου
  Ρωτω τα μαυρα κυμματα
  ρωτω τους ασπρους γλαρους
  τους που γυρισαν ναυτικους
  τους ξεχασμενους φαρους
  Μην ειδατε τη \'\'tsouxtra \'\'μου
  τη μοβ μενεξεδιά μου
  που στα εφτα πλοκαμια της
  κραταει τη καρδια μου;;
  Αν ειναι σαλλη αγκαλια
  θελω να ευτυχησει
  και τη καρδια μου που κρατα
  να τηνε χαλαλισει
  Μα αν για παντα χαθηκε
  γιατι ταχα να ζησω
  ας φυγω το κατοπι της
  για να την συναντησω.
  Υγ: λουομενα διποδα λουστειτε στη γουρνα σας, αφηστε τη θαλασαα στους φυσικους κατοικους της, τουλαχιστο σ\"αυτους που δε τρωτε.Πρεπει παντου να απλωσετε τη ποδάρα σας;;ποιος σας εδωσε το δικαίωμα;; ο θεος των εβραιοι;;

  1. avatar Aygerinos

   Σας βγάζω το καπέλο
   αυτό δεν είναι τραγούδι
   είναι άρωμα απο λουλούδι
   είναι ολο αγάπη
   σταγόνα απο δάκρυ
   είναι νοσταλγία
   για μια γλυκιά κυρία
   για ένα αλάνι
   πο εφυγε για αλλο
   λιμάνι
   μα θα\'νε πάντα εδω

 3. avatar tsouchtra

  Ο καθηγητής μάλλον θέλει να πάρει καμιά μελέτη μερικών εκατομμυρίων

 4. avatar Κλείσατε τον φορέα και μιλάτε

  https://www.youtube.com/watch?v=uPybCHnZGGo

 5. avatar ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ

  Για να κάνεις μια γυναίκα ευτυχισμένη, χρειάζεται μόνο να είσαι:
  1. φίλος
  2. σύντροφος
  3. ερωμένος
  4. αδερφός
  5. πατέρας
  6. δάσκαλος
  7. εκπαιδευτής
  8. μάγειρας
  9. ξυλουργός
  10. υδραυλικός
  11. μηχανικός
  12. διακοσμητής
  13. σεξολόγος
  14. γυναικολόγος / μαιευτήρας
  15. ψυχολόγος
  16. ψυχίατρος
  17. θεραπευτής
  18. ριψοκίνδυνος
  19. οργανωτικός
  20. καλός πατέρας
  21. πολύ καθαρός
  22. συμπαθητικός
  23. αθλητικός
  24. στοργικός
  25. προσεκτικός
  26. ιπποτικός
  27. έξυπνος
  28. ζωηρός
  29. δημιουργικός
  30. γλυκός
  31. δυνατός
  32. συγκαταβατικός
  33. ανεκτικός
  34. προσεκτικός
  35. φιλόδοξος
  36. ικανός
  37. τολμηρός
  38. αποφασιστικός
  39. εμπιστευτικός
  40. παθιασμένος
  41. περιποιητικός
  42. κάποιος που να λατρεύει το shopping
  43. κάποιος που δε δημιουργεί και πολλά πολλά προβλήματα
  44. πολύ πλούσιος
  45. να μην είναι βάρος
  46. κάποιος που δε θα κοιτάει τις άλλεςΔυστυχώς, ακόμα και αν ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω οδηγίες, αυτό δεν σας εξασφαλίζει το 100% της ευτυχίας σας, γιατί εκείνη θα μπορούσε να
  νιώσει καταπιεσμένη από μία ζωή αποπνικτικά τέλεια και να το σκάσει με τον πρώτο -λεβεντομάγκα-bohem-μεθύστακα-σεσημασμένο-bon viveur- που θα
  συναντήσει……
  Ίσως για αυτό το λόγο ο Θεός είπε στον Αδάμ :
  – Αγάπα την γυναίκα σου……και όχι Κατάλαβε την!!!
  ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΕΝΑΝ ΑΝΔΡΑ
  1. να του κάθεσαι
  2. να μη του τη σπάς

  1. avatar αχ λουλιτσα

   ταπερ
   εχω ενστασεις....
   για\'\' προικισμενος\'\' δε διαβασα, ουτε για γκομενος ,ουτε καν για \'\'γλυκουλης\'\' ,ουτε για πλουσιο βιογραφικο με πρωην(που τους τον εκλεψε .. και καλά....) oυτε για σοβαρος (κατ επιλογην της, μολις πατησει το κουμπι)
   εισαι σιγουρος οτι ειπε ο τζεπέτο στο κατασκευασμα του : \'\'αγάπα τη βιβή\'\';; κιαν ναι, ποσες
   φορες τον μηνα;;
   μονο τη βιβη;;
   αυτο για τιμωρια μακουγεται.
   ιλασθητι μοι τω\'\' αρματωλω\'\", καθοτι ξανακολασθηκα ταπερ.....

   1. avatar ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ

    Οχι δε σας απαντώ γιατί είστε ανεπίτρεπτος
    και άξιος τιμωρίας... εσείς και αυτός
    απο τη θήβα αυτός μάλιστα το τελευταίο
    καιρό χάλασε τελείος......στη κόλαση
    αν δε διορθωθείτε και οι 2 θα πάτε
    τι να κάμω άλλο με εσάς ..............

    1. avatar αχ λουλιτσα

     αμα στη κολαση δε βαλαν αρκουδισιον γραφτο μου ταπερ
     προλαβαινω να μετανιώσω....
     ο θηβαιος τοχι διπορτο μη σου πω και τετραπορτο ή περιστρεφόμενη
     Γενικως δροσιζεται, μη τον λυπασαι.

     1. avatar ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ

      Προλαβένεις τέκνο μου έλα στο δρόμο τού θεού...ε...θα κάνω και τα στραβά μάτια που και που εγω ..ποιός? ο θηβαίος εισίτηριο του εχω βγάλει για τη κόλαση εχει χαλάσει τελείος
      τώρα που έχει και άδεια άστα εχτες στις 3 η ωρα τον είδα στο Frangelico δυστυχώς τέκνο μου
      Ένας ιερέας πεθαίνει και βρίσκεται στην είσοδο του Παραδείσου. Μπροστά του βρίσκεται ένας τύπος με μαύρο γυαλί , τζιν παντελόνι, φανταχτερό πουκάμισο και μυστήριο ύφος...
      Έρχεται ο άγιος Πέτρος και ρωτάει τον πρώτο:

      \"Ποιος είσαι, τέκνο μου εσύ;\"

      \"Ο Μητσάρας να ουμ . 40 χρόνια ταξί, πρώτος στην πιάτσα Βαρδάρη-Λαχαναγορά, βασικά\" \"Έλα, τέκνο μου\", λέει ο άγιος Πέτρος. \"Πάρε αυτή τη μεταξωτή ρόμπα με τα χρυσά κοσμήματα και έλα στο βασίλειο των Ουρανών..Ο Μήτσος περνάει λοιπόν στον Παράδεισο και έρχεται η σειρά του ιερέα.
      \"Είμαι ο πατήρ Ιωσήφ Αγγελίδης, 40 χρόνια στην ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως άνω Παναγιάς\".

      \"Πάρε, τέκνων μου\", λέει ο άγιος Πέτρος, \"αυτή τη βαμβακερή ρόμπα και προχώρησε κι εσύ στο Βασίλειο των Ουρανών\".

      \"Μα γιατί\", απορεί ο ιερωμένος. \"Γιατί μετάξια και χρυσάφια στον ταξιτζή και σε μένα ένα απλό βαμβακερό;\"

      \"Κοίταξε τέκνων μου\", του λέει ο άγιος Πέτρος. \"Σε μας εδώ μετράει το αποτέλεσμα. Όταν εσύ κήρυττες, το ποίμνιο κοιμόταν. Όταν οδηγούσε ο Μήτσος όμως, οι επιβάτες έκαναν την προσευχή τους.

     2. avatar αχ λουλιτσα

      καλα ο ταπερ απο [...] επεσε;;
      μεγαλη αδικια
      ηταν τουλαχιστο σε καρπουζί αποχρωση και με σχισιμο μεχρι το γοφο;;
      τον αφησε να τη συνδιασει με 12ποντο...;;;;

     3. avatar ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ

      http://permisospress.blogspot.gr/2017/07/15_19.html

   1. avatar ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ

    Σε πολύ ευχαριστώ + 1
    και την αχ ...τελίτσα

  2. avatar ……………….αχ τε λίτσα

   Γειά σου παπασούζα με τα ωραία σου
   Δώστα ολα
   https://www.youtube.com/watch?v=0FydXx7oot0

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει