Ο Ειρηνικός Ωκεανός διαθέτει μερικές από τις μεγαλύτερες πλωτές χωματερές στον κόσμο, ολόκληρα «νησιά» από πλαστικό, με έκταση πολλές φορές ίση με την πολιτεία του Τέξας. Πρόθεση του πρωτότυπου αυτού εγχειρήματος είναι να συλλεχθούν πλαστικές συσκευασίες από τους ωκεανούς του κόσμου και να τις μετατραπούν σε… ηλεκτρικές σκούπες. Η πρωτοβουλία «Vac from the Sea» (Από τη θάλασσα… Σκούπες), έχει ως στόχο να υπογραμμιστεί το πρόβλημα της μόλυνσης των θαλασσών και ταυτόχρονα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ανακυκλωμένου πλαστικού για την κατασκευή οικιακών συσκευών, φιλικών προς το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο είναι να κατασκευαστεί ένας συγκεκριμένος αριθμός ηλεκτρικών σκουπών από πλαστικές συσκευασίες, που θα συλλεχθούν από τον Ειρηνικό, τον Ινδικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Μεσόγειο, τη Βαλτική και τη Βόρειο Θάλασσα. Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης, οι συγκεκριμένες ηλεκτρικές σκούπες θα εκτεθούν σε ιθύνοντες και κοινό.

Οι τεχνικές συλλογής των πλαστικών θα ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή, είτε «σκουπίζοντας» από την επιφάνεια της θάλασσας, είτε βουτώντας στο βυθό, σε συνεργασία με εθελοντές και ειδικούς που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα στην καθημερινότητά τους ή εργάζονται για την επίλυσή του.

Η όλη προσπάθεια και οι τρόποι συμμετοχής θα βρίσκονται στο blog www.electrolux.se/vacfromthesea και στο Facebook.