Τα τελευταία χρόνια τα γαλάζια καβούρια, που αποτελούν εκλεκτό μεζέ για τους καλοφαγάδες του εξωτερικού, έχουν κατακλύσει τις εκβολές του δέλτα του Αξιού, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους αλιείς, καθώς καταστρέφουν τις μυδοκαλλιέργειες και αποτελούν απειλή για τα ενδημικά είδη.

Πρόκειται για καβούρια που διαβιούν κυρίως στις ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά αλλά, περίπου μισό αιώνα πριν, ιταλοί αλιείς μετέφεραν την καλλιέργειά τους και στη Μεσόγειο, με συνέπεια την άμεση εξάπλωσή τους.

Στην Ελλάδα, το γαλάζιο καβούρι εντοπίστηκε περίπου στις αρχές της δεκαετίας του΄60, στις εκβολές ποταμών, όπου ευδοκιμεί και η καλλιέργειά του, καθώς εκεί έχει περισσότερο φαγητό και δεν υπάρχει υψηλή αλατότητα.

Τα γαλάζια καβούρια δημιουργούν προβλήματα στις μυδοκαλλιέργειες στην περιοχή και διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία του κόλπου, καθώς αυξάνουν με γοργούς ρυθμούς, τρώγοντας πολλά ψαράκια, ακόμα και ψόφια.
Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι για την αλίευσή τους χρησιμοποιούνται ως δόλωμα κομματάκια κοτόπουλο!

Μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των γαλάζιων καβουριών παρατηρείται και στον κόλπο της Σμύρνης, όπως και στις εκβολές του Στρυμόνα και του Νέστου. Πάντως, η αύξηση ή η μείωση των καβουριών εξαρτάται, εκτός από την αλίευση, από την αλατότητα του νερού και την ποιότητά του.

Πρόταση για χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας για παρακολούθηση της βιολογίας του γαλάζιου καβουριού, έχουν καταθέσει το τμήμα αλιείας της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) και το ΤΕΙ Ιχθυολογίας.

Σύμφωνα με τον ιχθυολόγο της περιφέρειας Γιώργο Οικονομίδη, φέτος, αν και παρατηρήθηκε υπερπληθυσμός, εντούτοις το φαινόμενο παραμένει περιοδικό.

Οι μυδοκαλλιεργητές πάντως αποκαλούν το γαλάζιο καβούρι «κανίβαλο», γιατί τρώει τα πάντα και προκαλεί καταστροφές στα δίχτυα και τις εγκαταστάσεις τους.