Περισσότερα από 100.000 λίτρα αργού πετρελαίου διέρρευσαν στον ποταμό Γέλοστοουν στην Μοντάνα των ΗΠΑ εξαιτίας της διαρροής στον πετρελαιαγωγό.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων πάσχιζαν χθες να σταματήσουν την μόλυνση αφού η εταιρία στην οποία ανήκει ο πετρελαιαγωγός, η ExxonMobil, έκλεισε το τμήμα του στο οποίο σημειώθηκε η διαρροή. Εκτενές τμήμα του ποταμού, πάνω από 250 χλμ. σε μήκος, κοντά σε εθνικό πάρκο, έχει μολυνθεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Billings Gazette, η οποία επικαλείται πηγές της εταιρίας, στο ποτάμι κατέληξε ποσότητα 750 ως 1.000 βαρελιών πετρελαίου αφότου άρχισε η διαρροή, την Παρασκευή.

Το Εθνικό Πάρκο Γιόσεμαϊτ, το παλαιότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται περίπου 50 χλμ. νοτιοδυτικά από το σημείο όπου σημειώθηκε η διαρροή πετρελαίου.

Η ExxonMobil έστειλε δυο δικές της ομάδες απορρύπανσης στην περιοχή και αναμένει την άφιξη τουλάχιστον 100 εθελοντών για να λάβουν μέρος στην προσπάθεια.

Ο αγωγός μεταφέρει πετρέλαιο από την πολιτεία του Ουαϊόμινγκ σε ένα διυλιστήριο στην πόλη Μπίλινγκς, στην Μοντάνα και περνά κάτω από το ποτάμι.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εικάζουν ότι η υψηλή στάθμη των νερών λόγω των πλημμυρών που έπληξαν την περιοχή τις προηγούμενες εβδομάδες ίσως εξέθεσαν τον αγωγό σε χαλάσματα με συνέπεια τη φθορά του.