Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τιφλίδα της Γεωργίας από τις σφοδρές πλημμύρες που έπληξαν την πόλη, προκαλώντας πολύ ασυνήθιστες εικόνες με άγρια ζώα να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Παράλληλα με την τραγωδία της απώλειας ανθρώπινων  ζωών δεν μπορεί κανείς να μη σταθεί και στο βαρύ αντίτιμο που πληρώνουν οι ένοικοι του ζωολογικού κήπου της πόλης- θύματα ενός συστήματος που τα εγκλωβίζει σε μια ζωή που δεν τους ταιριάζει και σε μια τοποθεσία που δεν είναι κατάλληλη γι’ αυτά.

Λιοντάρια, αρκούδες, λύκοι και ιπποπόταμοι ήταν μεταξύ των δεκάδων τρομοκρατημένων ζώων που το έσκασαν όταν ο ζωολογικός κήπος πλημμύρισε και εντοπίστηκαν στους δρόμους της πόλης.

Κάποια από τα ζώα πιάστηκαν, τα περισσότερα ύστερα από νάρκωσή τους, ενώ παραμένει άγνωστο πόσα εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Έξι λύκοι έπεσαν νεκροί μετά τον εντοπισμό τους κοντά σε παιδιατρικό νοσοκομείο ενώ ντόπιοι προσπάθησαν να σώσουν μια αρκούδα που αναζήτησε καταφύγιο πάνω σε ένα κλιματιστικό.

«Είκοσι λύκοι, οκτώ λιοντάρια, λευκές τίγρεις, τσακάλια, ιαγουάροι είτε πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις είτε αγνοούνται. Σώθηκαν μόνο τρεις από τους 17 πιγκουίνους μας», λέει εκπρόσωπος του κήπου.

Στα πλάνα φαίνεται κι ένας ιπποπόταμος να περιφέρεται μεταξύ αυτοκινήτων στην κεντρική πλατεία της Τιφλίδας. Τελικά ναρκώθηκε και ακινητοποιήθηκε.

Οι έρευνες συνεχίζονται πλέον από αέρος με ελικόπτερα να «χτενίζουν» την πρωτεύουσα για να εντοπίσουν κι άλλα ζώα.

Εκτιμάται πως η πλημμύρα προκάλεσε ζημιές ύψους 6,5 εκατομμυρίων λιρών.

Η 46χρονη Anna Korinteli, κάτοικος Τιφλίδας, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Φοβερή τραγωδία, τόσοι άνθρωποι πέθαναν, τόσοι έχασαν το σπίτι τους. Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίων. Η καρδιά μου ματώνει και για αυτά που συνέβησαν στον ζωολογικό κήπο», τόνισε.

Ο Πατριάρχης Ηλίας Β’ της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας είπε στην κυριακάτικη λειτουργία πως για την καταστροφή ευθύνεται το κομμουνιστικό καθεστώς που ηγείτο στη χώρα. «Όταν ήρθαν οι κομμουνιστές, διέταξαν να λιώσουν όλοι οι σταυροί και οι καμπάνες από τις εκκλησίες και τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί ο ζωολογικός κήπος. Η αμαρτία δεν θα μείνει ατιμώρητη», είπε.

Δείτε τις φωτογραφίες

zwasdfm09 zwasdfm08 zwasdfm06 zwasdfm05

ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΑ

zwasdfm04 zwasdfm03 zwasdfm02