Απαγορεύσεις στην ερασιτεχνική αλιεία τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Μαίου στη Μαγνησία, την εφαρμογή των οποίων θα ελέγχουν οι λιμενικές αρχές. Αξιωματικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου υπογραμμίζουν πως ερασιτεχνική αλιεία είναι η αλιεία που σκοπό έχει τη ψυχαγωγία ή την άθληση και όχι το βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Η Θεσσαλία», οι ερασιτέχνες αλιείς πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ατομική αστυνομική άδεια αλιείας που εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι ερασιτέχνες αλιείς που αλιεύουν από την ξηρά.

Οι απαγορεύσεις επικεντρώνονται:

– στην ερασιτεχνική αλιεία με τη βοήθεια φωτεινών πηγών. Εξαιρείται η περίπτωση αλιείας στη θάλασσα με καμάκι χεριού και με λαμπτήρα χωρίς καταυγαστήρα έντασης 500 κερίων.

-την ερασιτεχνική αλιεία με πλωτά μέσα στις λιμνοθάλασσες και τα λοιπά ιχθυοτροφεία μισθωμένα ή μη.

– την ερασιτεχνική αλιεία οστράκων και αχινών, σπόγγων και κοραλλιών.

-την πώληση και γενικά την εμπορία αλιευμάτων που προέρχονται από ερασιτεχνική αλιεία. Στους παραβάτες επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

– την ερασιτεχνική αλιεία με χρήση παραγαδιών για άκρως μεταναστευτικά είδη όπως οι ξιφίες.

Επίσης απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία από άτομα μικρότερα των 16 ετών, σε απόσταση μικρότερη των 200μ. από τους λουόμενους, σε αρχαιολογικούς χώρους και με καταδυτικές συσκευές.

Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να ψαρεύει συνολικά μέχρι πέντε κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα κατά 24ωρο, εφόσον αλιεύει με οποιοδήποτε από τα επιτρεπόμενα εργαλεία, εκτός από παραγάδια, με τα οποία επιτρέπεται να ψαρεύει μέχρι δέκα κιλά. Εξαιρείται η περίπτωση που ένα ψάρι μόνο έχει μεγαλύτερο βάρος.