Την αξιοποίηση του αέρα που βρίσκεται γύρω μας και την μετατροπή του σε πράσινη μορφή ενέργειας και μάλιστα οικονομικά προσιτή εξετάζουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, ο αέρας θα μπορούσε σε λίγα χρόνια να αποτελέσει σημαντική πηγή πράσινης ενέργειας, μαζί με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, καθώς αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή, η οποία εάν αξιοποιηθεί σωστά θα μπορούσε να δώσει νέα διάσταση στο ενεργειακό μας μέλλον.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να γίνει μέσω της συμπίεσης ποσοτήτων αέρα και της αποθήκευσής του σε φυσικές ή τεχνητές δεξαμενές έτσι ώστε να χρησιμοποιείται ως εφεδρική πηγή ενέργειας σε πρώτη φάση και μελλοντικά ακόμη και ως βασική πηγή.

Μια πρόχειρη εκτίμηση δείχνει ότι συμπιεσμένος αέρας αποθηκευμένος σε δεξαμενή μεγέθους δύο πισινών είναι σε θέση να παράγει αρκετές MWh.

Οι ερευνητές προσπαθούν να τελειοποιήσουν το όλο σύστημα προκειμένου να αποτελέσει ένα εργαλείο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως.

«Το σύστημα θα μπορεί να προμηθεύει με ενέργεια κατά τη διάρκεια της νύχτας, για παράδειγμα, όπου τα φωτοβολταϊκά, έως τώρα τουλάχιστον, δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια», δηλώνει ένας από τους καθηγητές του Τμήματος Επιστήμης Υλικών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου.

Επίσης, στόχος της ομάδας είναι ο συμπιεσμένος αέρας να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από τους καταναλωτές για τη λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών καθημερινής χρήσης όπως είναι τα ψυγεία και κλιματιστικά.

Η συγκεκριμένη έρευνα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Επιστημών της Αριζόνα, το Ινστιτούτο Ερευνών της Αριζόνα, το Υπουργείο Ενέργειας των Η.Π.Α και διάφορους άλλους φορείς και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ πιθανό μέσα στον επόμενο χρόνο να είναι σε θέση να επιδείξουν ένα λειτουργικό πρότυπο παραγωγής ενέργειας από συμπιεσμένο αέρα, το οποίο παράλληλα θα είναι και προσιτό οικονομικά.

Πηγή: energypress