Από τη διαχείριση της προσφοράς θα πρέπει να περάσουμε στη διαχείριση της ζήτησης, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΥΔΑΠ «Υδατικοί πόροι και κλιματική αλλαγή», ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό.

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι το νερό δεν είναι απεριόριστο και το υδατικό αποτύπωμα της Ελλάδας είναι διπλάσιο από το διεθνή μέσο όρο, με 2.390 κυβικά μέτρα ανά κάτοικο το χρόνο, δηλαδή τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΚΑ θέτει νέες προοπτικές στην πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Η Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60/ΕΕ αφορά την προστασία και την αναβάθμιση του υδάτινου περιβάλλοντος σ’ έναν κόσμο κλιματικής αλλαγής.

Στις αρχές Απριλίου προβλέπεται να ξεκινήσει η προκήρυξη έργων για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων στην Ψυτάλλεια και σε άλλα μέρη. Στην αρχή θα παράγονται 20 με 30.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα με προοπτική να φτάσουν τα 100.000 κμ. Το νερό που θα προέρχεται από βιολογικό καθαρισμό θα πηγαίνει, εκτός άλλων χρήσεων, για τον καθαρισμό της θάλασσας, για άρδευση στα πάρκα του παραλιακού μετώπου και ίσως στο Αιγάλεω και το Ποικίλον Όρος, αν βρεθούν λύσεις για την ανοδική κλίση του βουνού. Όπως συμπλήρωσε ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Ανδρέας Ανδρεαδάκης «απουσιάζει η διαχειριστική μελέτη του έργου, δηλαδή ποιοι θα είναι οι χρήστες, τα έξοδα του έργου κλπ. Περιμένουμε μια ολοκληρωμένη λύση από τους δικαιούχους για το πού θα χρησιμοποιούν το νερό». Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι μέχρι το 2014 κανένας οικισμός να μη μείνει χωρίς βιολογικό καθαρισμό.

Ένα άλλο μέτρο αποτελεί το «πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που θυμίζει το αντίστοιχο για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η μελέτη του προγράμματος ξεκινάει τώρα και ως το 2012 θα έχει εφαρμοστεί. Προβλέπονται κίνητρα και επιδοτήσεις για οικιακές συσκευές οικονομίας νερού, χρησιμοποίηση βρόχινου, ενώ στις νέες κατασκευές το ΥΠΕΚΑ φιλοδοξεί να εισάγει διπλό δίκτυο νερού, ένα με πόσιμο και ένα για τις υπόλοιπες χρήσεις.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στα διαχρονικά προβλήματα μόλυνσης του Ασωπού και της Μεσσαπίας. Συγκεκριμένα για τη Μεσσαπία μελετούνται λύσεις με γεωτρήσεις και πηγές καθαρού νερού.

Η κ. Μπιρμπίλη τοποθετήθηκε και για τους δασικούς χάρτες, λέγοντας ότι όλα είναι έτοιμα για τις περιοχές Παλιάς και Νέας Πεντέλης και Μαραθώνα και θα κατατεθούν μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα.