Η άνοιξη μπήκε αν και με… χιόνια! Σε λίγες μέρες όμως ο ήλιος, τα λουλούδια, η γύρη μπορεί να προκαλέσουν ενοχλητικές αλλεργίες στα τετράποδά μας, όπως και στους ανθρώπους. Τα σκυλιά υποφέρουν από πολλές και διαφορετικές παθήσεις που μοιάζουν με των ανθρώπων, όπως τροφικές δηλητηριάσεις ή αλλεργίες.

Οι εποχιακές αλλεργίες εκδηλώνονται με συγκεκριμένα συμπτώματα:

-Φτέρνισμα
-Βήχας
-Υγρά μάτια
-Παρασιτικές αλλεργίες

Ο καλύτερος τρόπος να προλάβετε τα συμπτώματα αυτά είναι να έχετε καθαρό το σπίτι σας από σκόνη, τρίχες και χνούδια.

Καλό είναι να κρατάτε το σκύλο σας μακριά από λιβάδεια και χωράφια που έχουν γύρη ενώ αν έχετε γκαζόν στο σπίτι σας θα πρέπει να το κουρέψετε κοντό.

Αλλεργία όμως προκαλείται και από παράσιτα, με τα εξής συμπτώματα:

-Ξύσιμο
-Δάγκωμα σημείων του σώματος
-Δάγκωμα της ουράς και των ποδιών
-Απώλεια τριχώματος
-Φλεγμονές

Ακόμα και ένα δάγκωμα από έναν ψύλλο ή ένα τσιμπούρι μπορεί να ερεθίσει το δέρμα του σκύλου σας για 5 έως 7 μέρες. Η πρόληψη είναι αρκετά οικονομική αφού μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ειδικό spray με το οποίο πρέπει να ψεκάζετε το σκύλο σας κάθε μήνα ή με ειδικό κολλάρο, κατά των παρασίτων, που διαρκεί 3-4 μήνες.

Οι αλλεργίες από φαγητά έχουν τα εξής συμπτώματα:

-Διάρροια
-Εμετός
-Ερεθισμένο δέρμα
-Ξύσιμο
-Μολύνσεις στο δέρμα-κόκκινα σημεία
-Χρόνιες μολύνσεις αυτιών
-Απώλεια τριχώματος

Αν ο σκύλος σας είναι αλλεργικός σε κάποιο συστατικό τροφής, ο κτηνίατρος είναι κατάλληλος να σας προτείνει ειδική τροφή. Μην δίνετε στο σκύλο σας λιχουδιές αν δεν ξέρετε τα συστατικά.

Τέλος, η αλλεργία από την επαφή με κάποιο άλλο ζώο εκδηλώνεται με τα παρακάτω συμπτώματα:

-Εξανθήματα
-Πυώδεις πληγές, σαν φούσκες
-Σκούρα τμήματα στο δέρμα, σαν μύκητες

Τα σκυλιά μπορεί να έρθουν σε επαφή με οτιδήποτε, ειδικά αν ζουν στον κήπο. Ποντίκια, έντομα, δηλητηριώδη φυτά. Όλα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στο σκύλο σας.

Απευθυνθείτε στο κτηνίατρο σας αν ο σκύλος σας έχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Με εξέταση και εξετάσεις αίματος μπορεί να δει τι συμβαίνει και να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Μάλιστα ορισμένες ράτσες σκύλων, κυρίως μικρόσωμα ή μεσαία, όπως τα Γκριφόν και τα Σαρ Πέι έχουν προδιάθεση για αλλεργίες. Αντίθετα, τα ημίαιμα ζώα φαίνονται πιο υγιή και ανθεκτικά, με σπανιότερες περιπτώσεις εκδήλωσης αλλεργίας.

Πηγή: adespoto.gr