Πολλοί γατόφιλοι ζητούν συμβουλές για να σταματήσει η γάτα τους να ξύνει τα νύχια της στα έπιπλά τους. Πολλοί απαράδεκτοι κτηνίατροι, τους προτείνουν να ‘ξεριζώσουν τα νύχια της γάτας τους, μια διαδικασία γνωστή ως de-clawing! Φυσικά, η αφαίρεση των νυχιών της γάτας είναι μια επίπονη διαδικασία, πανάκριβη και παράνομη, αφού θεωρείται ακρωτηριασμός και όχι για λόγους υγείας.

Οι γάτες έχουν ανάγκη να ξύνουν τα νύχια τους, είναι κάτι που κάνουν στη φύση, στους κορμούς των δέντρων. Αυτό τους προσφέρει τη δυνατότητα να δείχνουν ποιός είναι ο χώρος τους αλλά παράλληλα τις κάνει να αισθάνονται καλά, αφού τεντώνονται και γυμνάζονται με αυτό το τρόπο. Δεν πρέπει να τιμωρείτε τη γάτα σας όταν ξύνει τα νύχια της! Αν έχετε γατάκι, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προμηθευτείτε είναι ονυχοδρόμιο για να ξύνει τα νυχάκια του!

Για να προστατεύσετε τα έπιπλα σας, κυρίως τους καναπέδες σας, τα οποία οι γάτες πολλές φορές μπερδεύουν με…δέντρα, υπάρχουν απλοί τρόποι:

1. Πάρτε ονυχοδρόμιο! Υπάρχει μεγάλη ποικιλία! Δαπέδια, τοίχου, κυκλικά, τετράγωνα,στύλοι κ.ο.κ.

2. ΜΗΝ προσπαθήσετε να δείξετε στη γάτα σας πώς να ξύνει τα νύχια της στο ονυχοδρόμιο. Απλά αφήστε το εκεί και η γάτα θα πάει μόνη της.

3. Φροντίστε το ονυχοδρόμιο να είναι αρκετό ψηλό ώστε η γάτα να μπορεί να τεντώσει το σώμα της που τόσο της αρέσει.

4. Αρχικά τοποθετήστε το ονυχοδρόμιο σε ανοιχτό χώρο, όπως πχ το σαλόνι και μην το κρύψετε στη γωνιά ενός δωματίου. Όταν η γάτα μάθει να τα ξύνει, επιβραβεύστε την και μεταφέρετε το ονυχοδρόμιο εκεί που θέλετε να είναι.

5. Αν φοβάται το ονυχοδρόμιο, δοκιμάστε με παιχνίδια και κορδέλες να της το κάνετε πιο ελκυστικό.΄

6. Αν ξύνει τα νύχια της στο ονυχοδρόμιο αλλά και στα έπιπλα σας, καλύψτε τους καναπέδες με καλύμματα και απομακρύνετε την γάτα κάθε φορά που πάει να ξύσει τα νύχια της στο έπιπλο.

7. Αν η γάτα επιμένει να ξύνει τα νύχια της στον καναπέ, υπάρχουν ακόμα και γωνιακάονυχοδρόμια που βιδώνουν στον καναπέ ή εναλλακτικά σπρέι που κάνουν τη γάτα να μην πλησιάζει τον καναπέ λόγω της ενοχλητικήες μυρωδιάς τους.

8. Θυμηθείτε, να κόβετε με το ειδικό ψαλίδι συχνά τα νύχια της γάτας, για να μην νιώθει έντονα την ανάγκη να τα ξύνει.

Πηγή: adespoto.gr