Υπέρ της αύξησης του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη τάχθηκε από τις Βρυξέλλες η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία από κοινού με τον Υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Υπουργός ΠΕΚΑ, σε παρέμβασή της, τοποθετήθηκε σχετικά με το σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2011, τονίζοντας την ανάγκη να μπορέσει η ΕΕ να αντεπεξέλθει στις ενεργειακές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον με τρόπο αποδοτικό, ανταγωνιστικό και με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σχετικά με την ανακοίνωση της Ε.Ε. για το μέλλον των ενεργειακών υποδομών της Ευρώπης, υπενθύμισε την προσήλωση της Ελλάδας στην Πράσινη Ενέργεια, με την ταυτόχρονη προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Από ελληνικής πλευράς έχει ζητηθεί η εξέταση και εναλλακτικών σεναρίων που προβλέπουν μεγάλα ποσοστά συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης μέχρι το 2050.

Η Τ. Μπιρμπίλη τάχθηκε επίσης «υπέρ της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέσω και της θέσπισης δεσμευτικών στόχων, υπό προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν από τα κράτη- μέλη», παράλληλα με «κίνητρα οικονομικά τα οποία προωθούνται τόσο σε επίπεδο εθνικό όσο σε ευρωπαϊκό».

Υπενθύμισε, εξάλλου, την αναγκαιότητα ενεργειακής διασύνδεσης όλων των περιοχών της Ε.Ε., με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά, των οποίων το ενεργειακό δυναμικό σε ΑΠΕ θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω αξιοποίησης. «Χρειάζονται καινοτόμοι μηχανισμοί χρηματοδότησης για την προώθηση των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας που όμως δεν θα εξαιρούν τις μικρές χώρες» σημείωσε η υπουργός ενώ παράλληλα επισήμανε την αναγκαιότητα ανάπτυξης ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών, οι οποίες θα πρέπει να επιλεγούν βάσει συγκεκριμένων ξεκάθαρων και διάφανων κριτηρίων, σύμφωνα με τις αρχές της οικονομίας της αγοράς.