Ενίσχυση 2.4 εκατ. δολαρίων προς τους αγρότες εξήγγειλε η κυβέρνηση της Σκωτίας προκειμένου να «ενθαρρύνει» την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα φωτοβολταϊκών, αλλά και για να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια επένδυση, σε περίπτωση που δεν προηγηθεί η κατάλληλη προμελέτη και σχεδιασμός του έργου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος της Σκωτίας Richard Lochhead, η χρηματοδότηση έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει έως και το 90% των δαπανών σχεδιασμού του έργου.

«Η Σκωτία διαθέτει τεράστιες προοπτικές για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάτι το οποίο εκτός από περιβαλλοντικά οφέλη, θα επιφέρει, επίσης, σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες», είπε ο κ. Lochhead.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν πραγματικά να γίνουν πηγή οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, οι αγρότες με τους οποίους έρχομαι σε επαφή μου έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι παρόλο που γνωρίζουν τα οφέλη από την ανάπτυξη έργων Α.Π.Ε, δεν προχωρούν σε μια τέτοια επένδυση λόγω του υψηλού κόστους που απαιτεί η προμελέτη των έργων», συνέχισε ο υπουργός.

Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση προέρχεται από το αποταμιευτικό ταμείο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της Σκωτίας ενώ θα ενισχυθεί, επίσης, από το σύστημα CARES (Communities and Renewable Energy Scheme) που έχει αναπτυχθεί στη Σκωτία αποκλειστικά για την προώθηση έργων ΑΠΕ και το οποίο έχει στηρίξει περίπου 3.000 κοινοτικά προγράμματα κατά το παρελθόν έτος, τα οποία αναμένεται να αποφέρουν πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 20 χρόνια .

«Καλώ τους αγρότες να αδράξουν την ευκαιρία και να βοηθήσουν τη Σκωτία να μεγιστοποιήσει το τεράστιο δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαθέτει», είπε κλείνοντας την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Lochhead.

πηγή: energypress