Η σταρ του γαλλικού κινηματογράφου, Μπριζίτ Μπαρντό αποδεικνύει για ακόμα μία φορά πως είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, αφού χαρακτήρισε «οπισθοδρομικό» το κυνήγι λύκων που επιτρέπεται για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα στη Σουηδία και κάλεσε τη Στοκχόλμη να βάλει τέλος σε αυτή την πρακτική για την οποία κινδυνεύει να της επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος του ιδρύματος Μπριζίτ Μπαρντό σε επιστολή της την οποία απευθύνει στον σουηδό υπουργό Περιβάλλοντος Αντρέας Κάρλγκρεν ανέφερε «Πώς μπορούμε στην εποχή μας να φερόμαστε με έναν τόσο οπισθοδρομικό τρόπο κυρίως όταν πρόκειται για μία χώρα όπως η Σουηδία;».

Ακόμα η 76χρονη σταρ δήλωσε «Κύριε υπουργέ, σας παρακαλώ, λυπηθείτε τα καημένα ζώα σταματώντας το κυνήγι και επιτρέποντας στον ήδη ευαίσθητο πληθυσμό τους να ενισχυθεί». Στην ίδια επιστολή η Μπριζίτ Μπαρντό προτείνει την αποστολή «ειδικών σκύλων» για την προστασία των κοπαδιών.

Στο τέλος Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε στο τέλος Ιανουαρίου ότι ξεκίνησε μια διαδικασία παράβασης εναντίον της Σουηδίας βάσει των νόμων της ΕΕ για να διαμαρτυρηθεί για το κυνήγι των λύκων, το οποίο οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή οδηγία «habitat» για την προστασία των απειλούμενων ζώων.

Τον προηγούμενο χειμώνα το κυνήγι του λύκου επετράπη ξανά στη Σουηδία για πρώτη φορά από το 1964. Το αποτέλεσμα; Περίπου 27 λύκοι σκοτώθηκαν σε λιγότερες από τέσσερις ημέρες κυνηγιού. Φέτος επιτρέπεται να σκοτωθούν 20 λύκοι, ενώ το κυνήγι ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου και τελειώνει στις 15 Φεβρουαρίου. Ο πληθυσμός των λύκων, αφού κινδύνεψε να εξαφανιστεί, δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται εδώ και 30 χρόνια στη Σουηδία, όπου σημειώνονται όλο και συχνότερα επιθέσεις εναντίον κοπαδιών προβάτων και ελαφίων.

Η Στοκχόλμη θέλει να περιορίσει σε 210 τους λύκους που υπάρχουν στη χώρα.