Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, η πορεία που ακολουθεί ο πλανήτης μας οδηγεί αναπόφευκτα σε μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας διπλάσιας του στόχου που είχε τεθεί στη σύνοδο της Κοπεγχάγης.
Μια τέτοια άνοδος θα οδηγούσε στην «κατάρρευση» των πάγων της Γροιλανδίας, στην εξαφάνιση πολλών ειδών χλωρίδας και πανίδας και θα έφερνε εκτεταμένες πλημμύρες και εντονότερες ξηρασίες.

Στη σύνοδο της Κοπεγχάγης 120 κράτη συμφώνησαν σε μια εθελοντική δράση, για να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, ώστε η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Η Climate Interactive Scoreboard, κατέγραψε τις εκπομπές ρύπων παγκοσμίως και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, κατέληξε ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου, μέχρι το 2100.
Μια άλλη ανάλυση, που έγινε από κλιματολόγους του Ινστιτούτου Potsdam στη Γερμανία, έδειξε ότι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα ανέλθει στους 3,5 βαθμούς Κελσίου, μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οι επιστήμονες τονίζουν, ότι δεν υπάρχει πιθανότητα οι κυβερνήσεις παγκοσμίως να λάβουν μέτρα, τα οποία θα συγκρατούσαν την αύξηση κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Στην έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή το 2007 αναφέρεται, ότι αν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί άνω των 2 βαθμών Κελσίου, τότε το 20-30% όλων των ειδών θα εξαφανιστούν. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα υπάρχουν εντονότερες ξηρασίες και εκτεταμένες πλημμύρες, θα υπάρξει τεράστια κρίση στην παραγωγή τροφίμων και θα εξαφανιστούν τελείως οι πάγοι της Γροιλανδίας.