Με ελλείψεις σε τρόφιμα σε μια δεκαετία από σήμερα απειλεί τον πλανήτη η πληθυσμιακή έκρηξη, σε συνδυασμό με τη σταθερή επίδραση της αλλαγής του κλίματος. Ωστόσο, τα νέα δεν είναι δυσάρεστα για όλες τις χώρες σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Παγκόσμιο Οικολογικό Ταμείο, αν και η εκτίμησή της για άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου το 2020 προκάλεσε τις αντιδράσεις επιστημόνων.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα θα υπάρχει έλλειμμα 14% στην παγκόσμια παραγωγή σίτου σε σχέση με τη ζήτηση. Επίσης αναμένεται έλλειμμα 11% στην παραγωγή ρυζιού και 9% στην παραγωγή καλαμποκιού. Αντιθέτως, προβλέπεται πλεόνασμα 5% στην παραγωγή σόγιας.

Στην Ευρώπη αναμένεται μείωση των σοδειών έως και 10% ενώ οι σοβαρότερες επιπτώσεις αναμένονται στην Αφρική, καθώς οι ασθενέστερες βροχοπτώσεις θα μειώσουν τις σοδειές έως και κατά 50% σε ορισμένες χώρες. Λαμπρές προοπτικές διαγράφονται, όμως, για τον αιθιοπικό καφέ, λόγω του συνδυασμού της αύξησης της θερμοκρασίας και των αλλαγών στις βροχοπτώσεις. Στη βόρεια Αμερική, η μείωση των βροχοπτώσεων αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις δυτικές Πολιτείες στις ΗΠΑ, ενώ για τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική προβλέπεται μείωση 2,5% έως 5% των σοδειών σίτου, ρυζιού, καλαμποκιού και σόγιας.

Ο αριθμός των ανθρώπων, που θα λιμοκτονούν μπορεί, μέσα σε μια δεκαετία, να βρεθεί στο 20% του πληθυσμού του πλανήτη, από το 14% που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η πείνα θα είναι ενδεχομένως πιο έντονη στην καθημερινότητα, καθώς ένας στους πέντε ανθρώπους θα πεινάει. Σήμερα, πεινάει ο ένας στους επτά. Ταυτόχρονα οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να εκτιναχθούν κατά 20%.

Σύμφωνα με την έκθεση, μέσα στην επόμενη δεκαετία, ένα στα δύο νεογέννητα στην Αφρική, ένα στα τέσσερα στην Ασία και ένα στα επτά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική θα είναι καταδικασμένα σε υποσιτισμό και κακή διατροφή. Η κακή διατροφή και οι ασθένειες που σχετίζονται με την πείνα μπορεί, τα επόμενα δέκα χρόνια, να οδηγήσουν σε διπλασιασμό των θανάτων των παιδιών κάτω των πέντε χρονών.

Η άνοδος της θερμοκρασίας


Εντωμεταξύ, σάλο προκάλεσε στην κοινότητα των επιστημόνων για το κλίμα η πρόγνωση για άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2020. Πολλοί θεωρούν ότι θα δέχεται επικρίσεις για μήνες, ενώ η βρετανική εφημερίδα Guardian παραλληλίζει το επεισόδιο με τις επικρίσεις κατά της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για τον λανθασμένο ισχυρισμό ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα λιώσουν και θα εξαφανιστούν μέχρι το 2035.

Η μελέτη αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο EurekAlert, της ειδησεογραφικής υπηρεσίας της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης.